Nummer twee Unicef neemt ontslag na beschuldiging ongepast gedrag
Foto: AFP

De Brit Justin Forsyth, het nummer twee van het VN-kinderfonds Unicef, heeft donderdag ontslag genomen. Hij wordt beschuldigd van ongepast gedrag tegenover vrouwen, maar noemt dat niet de reden van zijn ontslag.

Ten tijde van de veronderstelde feiten werkte de Brit voor de ngo Save the Children. Hij werd beschuldigd van het versturen van ongepaste berichtjes en commentaar over wat zijn jonge vrouwelijke medewerkers droegen, hoe ze eruit zagen en wat hij voor hen voelde. Ze moesten hem ook antwoorden, anders liet hij hen ‘op het matje roepen’.

Dat is echter niet de reden waarom Forsyth nu aftreedt, zei hij in een mededeling op zijn website. De misstap van destijds was al ‘vele jaren geleden op een gepaste wijze behandeld’. ‘Ik neem ontslag wegens het gevaar dat Unicef en Save the Children eventueel schade zouden kunnen oplopen. Twee organisaties waarvan ik hou. Dat kan ik niet laten gebeuren.’

Intussen was Forsyth al twee jaar vicedirecteur van Unicef. Unicef-directrice Henrietta Fore heeft het ontslag nu aanvaard, luidde het in een donderdag meegedeeld communiqué van het kinderfonds in New York.