Erven wordt goedkoper, ook voor beste vriend
Foto: rr
Wie erft als partner of ‘beste vriend’, zal binnenkort allicht minder belastingen moeten betalen. Met een budget van 117 miljoen euro tracht de Vlaamse regering vrijdag de krijtlijnen van een nieuwe erfbelasting uit te tekenen.

De langstlevende partner krijgt nu enkel een vrijstelling voor de gezinswoning. Dat is zo’n tien jaar geleden beslist, en geen enkele partij is bereid om dat te veranderen. Maar om ook wie geen gezinswoning heeft, te ontlasten, komt er een belastingvrije som bij. De berekeningen over hoe groot die som kon zijn, waren donderdagavond nog volop bezig. Het doel van de N-VA, 250.000 euro, is te hoog gegrepen, want te duur. Maar een eerste stap wordt nu gezet.

Voor alleenstaanden springen daarnaast twee op til zijnde veranderingen in het oog. De tarieven in de zijlijn, vandaag tot 65 procent, zullen omlaag gaan. Het is nog niet duidelijk of alleen het tarief van de hoogste schijf zal dalen, of ook de andere tarieven (45 en 55 procent).

‘Beste vriend’

Maar daarnaast komt er naar alle waarschijnlijkheid ook een ‘beste vriend’-clausule. Wie aangeduid wordt als ‘beste vriend’ van een alleenstaande, zal tegen een lager tarief dan dat in de zijlijn kunnen erven. Niet onbeperkt, maar voor een bepaald bedrag. Er wordt gesproken van een som rond de 25.000 euro, maar de Vlaamse regering hakt daarover vrijdag pas de finale knopen door. Boven dat bedrag zouden de ‘gewone tarieven’ van de zijlijn dan blijven gelden.

De ingrepen moeten de deur openzetten voor verdere aanpassingen in de toekomst. De richting is daarbij duidelijk: minder erfbelastingen.