Relatief veel klachten over fraude bij handel met cryptomunten
Foto: REUTERS

De beurswaakhond FSMA trekt aan de alarmbel na verschillende klachten over fraudeurs die cryptomunten zoals Bitcoin gebruiken bij hun oplichtingspraktijken. De kopers zijn vaak hun geld kwijt. De voorbije weken alleen al gaat het om vijftien klachten.

De voorbije weken zijn op het internet verschillende nieuwe platformen opgedoken die allemaal op dezelfde manier werken: ze beloven een handelsplatform voor beginners en professionelen, waar in een oogwenk en in alle vertrouwen cryptomunten verhandeld kunnen worden. Op sommige platformen worden ook andere financiële producten met cryptomunten als onderliggende waarde aangeboden.

De FSMA kreeg de voorbije weken een vijftiental klachten binnen. ‘Voor ons zijn dat er veel en we verwachten dat er na onze waarschuwing nog veel meer zullen binnenkomen’, zegt een woordvoerder van de FSMA. ‘Bovendien kregen we berichten van een aantal banken over verdachte transacties die met handel in cryptomunten te maken hadden.’

Consumenten klagen dat ze hun geld nooit kunnen recupereren of dat ze eenvoudigweg niets meer horen van de vennootschap waarbij ze geld hebben belegd. Hun geld is dan zo goed als zeker verloren.

De beurswaakhond vraagt consumenten daarom om ‘de grootst mogelijke omzichtigheid aan de dag te leggen’ en raadt in feite af om zich met cryptomunten in te laten. ‘Het is gevaarlijk, denk maar aan de grote koersschommelingen van de voorbije weken. Bovendien is er geen regulering, geen waarborgfonds en is een bitcoin ook gewoonweg geen wettig betaalmiddel’, besluit de FSMA-woordvoerder.