Verkoop smartphones gaat voor het eerst omlaag
De verkoop van iPhones is aan het dalen. Foto: Photo News

Voor het eerst sinds 2004 is de wereldwijde verkoop van smartphones aan het dalen. Vooral de marktleiders Samsung en Apple zagen in het laatste kwartaal van 2017 hun verkoop dalen.

De dalende verkoopcijfers van smartphones zijn vandaag bekendgemaakt door het gespecialiseerde Britse marktbureau Gartner, in aanloop naar het jaarlijkse World Mobile Congres. Dat congres gaat volgende maandag van start in Barcelona.

Volgens Gartner werden er in de laatste drie maanden van vorig jaar wereldwijd 407,8 miljoen smartphones verkocht. Dat zijn er bijna 25 miljoen, of 5,6 procent, minder dan in het laatste trimester van 2016.

Het is de allereerste keer sinds het begin van de metingen, in 2004, dat de verkoopcijfers niet stijgen. Die marktverzadiging komt volgens onderzoeker Anshul Gupta van Gartner doordat steeds meer consumenten bij de vervanging van hun smartphone voor ‘premiumtoestellen’ kiezen, die langer meegaan, waardoor ze minder vaak een nieuw toestel moeten kopen.

Apple omlaag

De daling is het meest uitgesproken bij de twee marktleiders. Voor Samsung ging de verkoop in het laatste kwartaal van 2017 van 76,7 naar 74 miljoen toestellen, voor Apple van 77 naar 73,1 miljoen. Apple is de sterkste daler.

De twee belangrijkste Chinese producenten, Huawei en Xiaomi, zagen hun verkoop wel nog toenemen, vooral op de thuismarkt in China en in de Aziatische groeimarkten India en Indonesië.