‘Stuur aanstaande ouders op cursus om vechtscheiding te voorkomen’
Foto: Getty Images

Het zou goed zijn mochten zwangere koppels een cursus volgen die hen ook mentaal voorbereidt op het ouderschap. Zo luidt een van de aanbevelingen van een Nederlandse werkgroep die onderzocht hoe te voorkomen dat kinderen de dupe worden van een vechtscheiding.

In Nederland wordt vandaag een actieplan voorgesteld van het platform ‘Scheiden zonder schade’. Die werkgroep kwam er op vraag van de ministeries van Justitie en Volksgezondheid, en wordt geleid door gewezen minister voor Jeugd en Gezin André Rouvoet. Hij boog zich de voorbije maanden over de problemen die vechtscheidingen met zich meebrengen.

Een van de aanbevelingen van het platform luidt dat koppels om te beginnen mentaal beter moeten worden voorbereid op de veranderingen die de komst van een kind teweegbrengen. ‘Maak dat behalve zwangerschapsgym (de prenatale lessen bij ons, red.) ook “ouderschapsgym” beschikbaar is’, luidt het.

Aanstaande ouders worden op dit moment alleen voorbereid op de bevalling en de fysieke zorg van het kind, terwijl we hen ook moeten helpen met de uitdagingen van het ouderschap, verklaart Rouvoet. Met ouderschapsgym kan een koppel zich beter voorbereiden op mogelijke spanningen en relatieproblemen door de gezinsuitbreiding, waardoor de kans op een scheiding later kleiner wordt. Dat voorkomt schade bij het kind. De ouderschapsgym zou worden terugbetaald door de zorgverzekering.

Andere aanbevelingen van het platform zijn het opstellen van een geboortecontract (waarin ouders bij de geboorte van hun eerste kind al vastleggen hoe ze met elkaar zullen omgaan bij een eventuele scheiding) en een scheidingsloket in elke gemeente, waar ouders terechtkunnen voor ondersteuning.