Belgian Lions op zoek naar eerste zege in kwalificatie WK
Foto: BELGA

Na twee nederlagen in november hopen de Belgische basketbalmannen te proeven van hun eerste overwinning in de kwalificaties voor het WK 2019. De Belgian Lions willen vooral Bosnië en Herzegovina achter zich laten in de poule om zo één van de drie tickets pakken voor het tweede en laatste deel van de kwalificaties. Vrijdag (20u) nemen de Belgen het in Sarajevo op tegen de Bosniërs. Twee dagen later volgt een uitduel tegen Frankrijk.

De Belgen verloren op de eerste speeldag met 59-70 van Frankrijk. Vervolgens was Rusland in Moskou met 76-69 te sterk. Bosnië klopte verrassend Rusland met 81-76, waarna een 84-65 nederlaag in Frankrijk volgde. De eerste drie landen van de poule stoten door naar het tweede en laatste deel van de WK-kwalificaties, dat in september 2018 van start gaat.

Bondscoach Eddy Casteels verwacht een lastige wedstrijd in Sarajevo. “De Bosniërs hebben indruk gemaakt tijdens hun gewonnen match tegen Rusland. Ze hebben dan wel geen NBA-spelers, maar de jonge garde is indrukwekkend”, liet hij vorige week optekenen. “We moeten erin geloven en lessen trekken uit de eerste twee wedstrijden. Een match duurt 40 minuten. Zowel tegen Frankrijk als Rusland was onze eerste helft heel goed. Dat vertrouwen moeten we meenemen. Maar om te winnen, dienen we dat ritme 40 minuten aan te houden.”

Casteels selecteerde voor het eerst de 16-jarige Haris Bratanovic, die aantreedt voor derdeklasser Falco Gent. Het toptalent met Bosnische roots is de jongste Belgian Lion ooit. Sam Van Rossom en Maxime De Zeeuw ontbreken met blessures. Quentin Serron en Jonathan Tabu, voor het eerste luik van de WK-kwalificaties out met blessures, zijn deze keer wel van de partij.

De Belgen hopen er na vier opeenvolgende EK’s voor de eerste keer bij te zijn op een WK. Het WK gaat in 2019 door in China.

(belga)