Rode Kruis Vlaanderen heeft geen weet van misbruik
Foto: BELGA

Rode Kruis Vlaanderen zegt geen melding gekregen te hebben van seksueel wangedrag binnen de organisatie. Daarmee reageert het op berichten die gisteren opdoken op een Facebookpagina voor (oud-)medewerkers van het Internationaal Comité van het Rode Kruis (ICRC). De Nederlandse ngo Plan International zegt ondertussen dat het zes meldingen binnenkreeg over misbruik.

In de nasleep van de berichten over seksueel misbruik bij hulporganisaties, kwam woensdagavond ook het Rode Kruis in opspraak. De aanleiding daarvoor was een Facebookpagina voor (oud-)medewerkers van het Internationaal Comité van het Rode Kruis (ICRC). Daarop doen mensen hun beklag over wantoestanden die binnen de organisatie hebben plaatsgevonden.

Rode Kruis Vlaanderen zegt donderdag geen weet te hebben van misbruiken door zijn medewerkers. ‘Er is geen enkele officiële melding geweest bij onze projecten in partnerlanden. Maar we hebben ook maar een twintigtal buitenlandse délégués, wat slechts een beperkt aantal is’, zegt woordvoerster An Luyten. ‘Ook op binnenlands vlak hebben we, toch zeker in de recente geschiedenis, geen weet van meldingen.’

Over de berichten over wantoestanden bij het ICRC kan Rode Kruis Vlaanderen niets zeggen. De landelijke afdeling van het Rode Kruis vallen namelijk onder IFRC (Internationale Federatie van Rode Kruis- en Rode Halve Maanverenigingen). De werking van Rode Kruis Vlaanderen staat dus los van die van het ICRC, dat tussenkomt bij internationale rampen en conflicten.

Plan international

Bij de ngo Plan International zijn tussen 1 juli 2016 en 30 juni vorig jaar, of het vorige boekjaar, wel minstens zes gevallen van seksueel misbruik geweest waarbij kinderen het slachtoffer waren. Dat heeft Plan Nederland, de Nederlandse tak van de hulporganisatie, aan zijn donateurs laten weten, aldus de Nederlandse openbare omroep NOS .

Betrokken waren een medewerker van Plan International en vijf vrijwilligers en medewerkers van partnerorganisaties. Allemaal zijn ze meteen ontslagen, zo citeert de NOS directeur Monique van ‘t Hek van Plan Nederland in een brief aan schenkers. Er is ook aangifte gedaan voor strafbare feiten.

Plan International - vroeger Foster Parents Plan - richt zich op verbetering van de levenssituatie van kinderen en jongeren.