Er is een nieuwe getuigenis opgedoken over grensoverschrijdend gedrag in sportclubs. Gisteren getuigde Tineke Sonck in Van Gils & Gasten op Eén over haar ervaringen als jonge turnster.

‘Ik ben op verschillende manieren misbruikt geweest’, getuigde Sonck, voormalig woordvoerster van Paul Magnette (PS), burgemeester van Charleroi. 

De man die haar misbruikte, was de trainer van de Fransta­lige vereniging waar ze turnde. Het misbruik  begon in de sportzaal, met aanrakingen tot een kus op de mond.

‘Ik was zeven en durfde niets te zeggen’, vertelde Sonck. Toen ze negen was, ontspoorde het tijdens een turnstage: ‘Ik ben wakker geworden en hij zat naast mij. Hij boog zich voorover en begon mij te betasten onder mijn pyjama. Hij is toen met zijn vingers binnengedrongen.’

Tegen haar agressor kan Sonck niets meer onder­nemen omdat de feiten verjaard zijn. De man in kwestie is nog altijd actief in de club.

Ook Jan Van Aken, die met zijn verhaal eerder deze maand naar buiten kwam, zat in de studio. Hij werd als kind misbruikt door zijn voetbaltrainer. 'Je weet niet wat er aan het gebeuren is', zei hij in Van Gils & Gasten. 'Dat begint met heel ongemakkelijke aanrakingen. Ik heb het ganse palet meegemaakt. Tot verkrachting toe. Verschillende keren, tientallen keren, jaren aan een stuk.'

De dader, een kinderspycholoog, kreeg een gevangenisstraf.