Deelnemen is belangrijker dan winnen, moet de 33-jarige skiester Elizabeth Swaney gedacht hebben. Zij deed haar run in de halfpipe zonder ook maar één kunstje uit te voeren.

Het waren opvallende beelden bij het freestyle skiën maandag. De Amerikaanse Swaney, die onder Hongaarse vlag opkomt, skiede doodleuk op en neer in de halfpipe zonder ook maar één trick te doen. Of toch. Aan het einde waagde ze zich aan een halve draai. Maar dat was het dan ook.

 

De deelneemster deed dat op dezelfde manier als bij eerdere competities. Haar grootste doel lijkt gewoon niet te vallen. Het is geen verrassing dat ze als laatste eindigde, maar ze heeft wel haar olympische droom in vervulling zien gaan. Hoe speelde ze dat klaar?

De skiester vond een achterpoortje om zich te kwalificeren. Bij het Amerikaanse team maakte ze sowieso geen kans. Daarom komt ze uit voor Hongarije, het land van haar grootouders. Door onophoudelijk deel te nemen aan internationale competities sprokkelde ze genoeg punten om aan de Winterspelen mee te doen. Dat dankzij het quotasysteem dat ervoor moet zorgen dat zo veel mogelijk landen meedoen.

In Hongarije had ze niet veel concurrentie, maar op de spelen is haar niveau veel lager dan de andere deelnemers. Ze is dan ook maar op haar 25ste beginnen te skiën.

Is dit de slechtste skiester van de winterspelen?
Foto: Photo News

Valsspelen deed ze dus niet, ze heeft gewoon het systeem gebruikt. Op sociale media waren de meningen verdeeld over haar prestatie. Sommigen vinden haar geweldig, terwijl anderen vinden dat ze daar niet hoort. Ze wordt ook al vergeleken met schansspringer Eddie ‘The Eagle’ Edwards, die in 1988 het buitenbeentje was bij de spelen.

En wie was nu de winnaar van het freestyleskiën in de halfpipe bij de vrouwen, vraagt u zich misschien af. Het goud ging naar de Canadese Cassie Sharpe die aantal indrukwekkende sprongen liet zien.

Is dit de slechtste skiester van de winterspelen?
Cassie Sharpe toont hoe het moet. Foto: AFP
Is dit de slechtste skiester van de winterspelen?
Foto: Photo News