Museum voor Schone Kunsten Gent geeft bruiklenen Toporovski terug
Foto: Stichting Dieleghem
De saga rond de collectie Toporovski is afgelopen. Het Museum voor Schone Kunsten Gent zet de bruikleen van Russische avant-gardekunst stop. Het echtpaar Toporovski haalt de 26 werken op uit het museum.

Het onderzoek naar de authenticiteit van de 26 bruiklenen Russische avant-gardekunst eindigt op een sof. Gisteren werd de onderzoekscommissie ontbonden die minister van cultuur Sven Gatz had samengesteld. Een dag later gooit ook de stad Gent de handdoek in de ring.

‘Aangezien het onderzoek nu niet meer zal plaatsvinden en gezien de commotie over de authenticiteit van de werken, kan het museum deze werken niet langer exposeren’, zegt de Gentse schepen van cultuur Annelies Storms (SP.A). Daarom heeft de stad Gent de bruikleenovereenkomst opgezegd.

De bruiklenen maken sinds 20 oktober deel uit van de nieuwe permanente opstelling van het museum. Ze kwamen in opspraak toen tien internationale specialisten ze in een open brief in De Standaard ‘hoogst twijfelachtig’ noemden.

De twijfels die rezen, blijven bij deze onopgelost. ‘We laten de vraag over de authenticiteit nu over aan de eigenaar’, zegt schepen Storms. ‘Het is aan hem om te zien hoe hij verder met de werken omgaat.’