Ronde van Abu Dhabi zoekt opvolger voor Rui Costa
Foto: EPA

De Ronde van Abu Dhabi wordt woensdag op gang geschoten met een sprintersetappe die start en aankomt in Madinat Zayed. De wedstrijd, die vorig jaar toetrad tot de WorldTour, is nog maar toe aan haar vierde editie en wordt slechts voor de tweede keer in februari georganiseerd. Vorig jaar kroonde Rui Costa zich tot eindwinnaar, ook nu is hij van de partij. Hij moet afrekenen met Alejandro Valverde, Miguel Angel Lopez, Ilnur Zakarin, Fabio Aru, Wilco Kelderman en Tom Dumoulin, om maar enkele namen te noemen.

De wedstrijd werd dit jaar uitgebreid, van vier naar vijf etappes, en de koninginnenrit ligt nu op het eind, in de slotetappe op zondag. Dat is de enige rit met aankomst bergop, op Jebel Hafeet, na een klim van 10,8 km, aan gemiddeld 6,6 procent. Voorts zijn er in de eerste drie dagen evenveel sprintersetappes en volgt op zaterdag een tijdrit over 11,8 km.

Pak snelle mannen

Net zoals de Ronde van Dubai kan de Ronde van Abu Dhabi uitpakken met een stevig deelnemersveld als het om de sprinters gaat: Mark Cavendish, recordhouder met drie zeges in de rittenkoers en in de Ronde van Dubai al goed voor één overwinning dit seizoen, en ook Marcel Kittel, nog steeds op zoek naar een overwinning. Daarnaast ook nog André Greipel, die goed was voor dubbele ritwinst in de Tour Down Under, Elia Viviani, winnaar van twee ritten en de eindwinst in de Ronde van Dubai, Alexander Kristoff, aan het feest in de slotrit in de Ronde van Oman, en de Australische sprinter Caleb Ewan, die dit jaar ook al twee keer mocht juichen.

Ronde van Abu Dhabi zoekt opvolger voor Rui Costa
Mark Cavendish, recordhouder met drie zeges in Abu Dhabi. Foto: EPA

De strijd om het eindklassement zal beslecht worden in de tijdrit en de bergrit. Tom Dumoulin komt voor het eerst dit seizoen aan koersen toe en werd vorig jaar derde in de eindstand. Nu er een tijdrit is toegevoegd, lijkt de Nederlander nog meer kans te hebben op de eindzege, al schoof hij zelf wel Wilco Kelderman als klassementsrenner naar voren. Voorts mag verwacht worden dat Alejandro Valverde en Miguel Angel Lopez zich zullen mengen, net zoals Fabio Aru, tweede in 2015, en Ilnur Zakarin, de tweede van vorig jaar. Rui Costa was vorig jaar dan weer eindwinnaar in de Ronde die voor zijn sponsor UAE Team Emirates zo belangrijk is en wie weet kan ook Julian Alaphilippe verrassen.

Ronde van Abu Dhabi zoekt opvolger voor Rui Costa
Tom Dumoulin rijdt zijn eerste wedstrijd van het seizoen in Abu Dhabi. Foto: Photo News

(belga)