Belgian Bullets stellen teleur tijdens eerste runs in Pyeongchang: “Teleurgesteld in eigen stuurkwaliteiten”
Foto: BELGA

Stuurvrouw Elfje Willemsen en remster Sara Aerts blijven dinsdag elfde na de tweede run in de bobsleecompetitie bij de vrouwen op de Winterspelen in Pyeongchang. Ook voor An Vannieuwenhuyse en Sophie Vercruyssen was er een status quo, ze zijn nog steeds terug te vinden op de vijftiende stek.

Willemsen en Aerts gleden in de eerste run naar de elfde chrono (51.03) in het Olympic Sliding Centre. In de tweede manche, waarin de Belgian Bullets als tiende (op 20 bobsleeën) startten, waren ze met Maximus 24 honderdsten trager (51.27). Daarmee lieten ze de dertiende chrono optekenen. In de voorlopige tussenstand tellen Willemsen en Aerts met 1:42.30 een achterstand van 1.04 op de Duitse Mariama Jamanka (1:41.26), die de leiding overnam van de Amerikaanse regerende wereldkampioene Elana Meyers Taylor (1:41.33). Jamanka lukte met 50.72 de scherpste tijd in de tweede run.

Vannieuwenhuyse en Vercruyssen, met startnummer 5, klokten met Spanky af na 51.28, de veertiende tijd. Daarmee waren ze vier honderdsten trager dan in de eerste run (51.24). Het tweede Belgische duo komt zo na twee runs aan een tijd van 1:42.52, goed voor de vijftiende plaats.

De Canadese tweevoudige titelverdedigster Kaillie Humphries (1:41.60) is nog steeds vijfde.

De derde (12u40) en vierde (14u00) run vinden woensdag plaats. Willemsen gaat in haar derde Winterspelen resoluut voor een olympisch diploma (top acht). Ze hoopt zelfs beter te doen dan vier jaar geleden in Sotsji, toen ze met Hanna Mariën als zesde eindigde. Samen met Eva Willemarck werd ze in het Canadese Vancouver (2010) veertiende. Vannieuwenhuyse, toe aan haar eerste olympische deelname, richt zich op de top twaalf.

Belgian Bullets stellen teleur tijdens eerste runs in Pyeongchang: “Teleurgesteld in eigen stuurkwaliteiten”
Foto: BELGA

“Teleurgesteld”

Stuurvrouw Elfje Willemsen en remster Sara Aerts staan na de eerste dag van de olympische bobsleecompetitie (pas) elfde. Het vooraf gestelde doel om het resultaat van Sotsji te evenaren (zesde) wordt, met nog twee runs te gaan, een moeilijke opdracht. “Ik ben een beetje teleurgesteld in mijn eigen stuurkwaliteiten”, reageerde Willemsen.

“In de twee runs heb ik twee keer dezelfde foutjes gemaakt. Het zijn kleine foutjes maar die kostten ons telkens twee à drie tienden. Het is nu avond, de baan en het ijs liggen iets sneller dan op training. Ik moet mijn timing een klein beetje aanpassen. Het zijn geen grote fouten maar ze kostten ons wel tijd”, legde ze uit.

Willemsen telt in het klassement 1.04 achterstand op de Duitse Mariama Jamanka, die het klassement aanvoert. Woensdag volgen nog twee runs. Willemsen gelooft dat ze nog enkele posities kan winnen.

“Sommige teams hebben vandaag heel goeie runs neergezet, terwijl hun resultaten op training wat minder waren. Hopelijk hebben die teams morgen een mindere dag en wij een betere. Dan kunnen we zo nog een paar plaatsen opschuiven.”

Willemsen gaf dinsdagavond in het Olympic Sliding Centre toe dat ze van zichzelf een betere prestatie had verwacht. “Ik ben een beetje teleurgesteld in mijn eigen stuurkwaliteiten. Op training gingen de runs bijna perfect. Nu heb ik er gewoon twee mindere neergezet. Ik ben niet iemand die stress heeft voor een race. Daar wil ik het niet aan wijten. Het waren de omstandigheden van de baan en misschien een beetje de focus. Morgen moeten we ons herpakken en de runs tonen die we op trainingen hebben getoond. Dan pakken we er meteen een paar terug”, besloot ze strijdvaardig.

Belgian Bullets stellen teleur tijdens eerste runs in Pyeongchang: “Teleurgesteld in eigen stuurkwaliteiten”
Foto: BELGA

“Beste runs van de week”

Stuurvrouw An Vannieuwenhuyse en remster Sophie Vercruyssen sloten de eerste dag van de olympische bobsleecompetitie af op de vijftiende plaats. Na afloop maakte Vannieuwenhuyse een positieve evaluatie op van haar eerste twee runs.

“Het waren de beste runs van de week. Bochten twee en drie waren nog altijd niet zoals het moet, maar toch al beter dan op training en in bochten twaalf en dertien maak ik twee keer hetzelfde foutje. Maar het lange rechte stuk was oké, en dat is hier toch belangrijk. Het gevoel is goed”, vertelde Vannieuwenhuyse.

De stuurvrouw van bob Spanky was fysiek niet honderd procent fit, vertelde ze. “De start zat niet helemaal goed. Ik ben vanmorgen opgestaan met een licht gezwollen enkel. In de opwarming had ik wat last. Hopelijk gaat het er morgen beter mee en kunnen we in de start wat tijd winnen. Als de kleine foutjes er helemaal uitgaan en we twee mooie runs neerzetten, kunnen we misschien nog een beetje opschuiven. Onze doelstelling was top twaalf. We staan nu vijftiende, maar alles ligt dicht bij elkaar.”

Vannieuwenhuyse en Vercruyssen moesten in de eerste run als twintigste en laatste de baan van het Olympic Sliding Centre afdalen. Daarna hadden ze amper een kwartier de tijd om zich voor te bereiden op de tweede run. “Dat was vrij moeilijk, maar we hebben het goed gedaan. Na de eerste run viel alle stress weg. Ik keek naar Sophie en zei ‘We zijn olympiërs!’ (lacht). Deze vijftiende plaats na dag één is oké. Het had beter gekund, maar het had ook slechter gekund. Ik ben gewoon superblij dat we hier staan en meedoen om een prestatie neer te zetten. Morgen gaan we proberen te genieten en deze prestatie nog iets te verbeteren. Dan zien we wel waar we uitkomen.”