Oxfam onderzoekt 26 nieuwe klachten van seksueel wangedrag
Foto: REUTERS

De Britse tak van de hulporganisatie Oxfam onderzoekt 26 nieuwe klachten over seksueel wangedrag door haar werknemers.

Mark Goldring, de directeur-generaal van Oxfam in Groot-Brittannië, maakte gewag van de klachten tijdens een hoorzitting van de commissie Ontwikkelingssamenwerking in het Britse parlement.

‘Zestien van de klachten hebben te maken met internationale programma’s van onze afdeling. De rest speelde zich af in het Verenigd Koninkrijk. Sommige hebben betrekking op recente feiten, andere zijn iets ouder’, zei Goldring tijdens de hoorzitting.

De Oxfam-topman begon met zijn verontschuldigingen aan te bieden. Hij reageerde niet kordaat genoeg, zei hij zelf, toen anderhalve week geleden aan het licht kwam dat een Belgische medewerker van Oxfam Groot-Brittannië regelmatig betaalde seks zou hebben gehad met lokale prostituees in Haïti.

Grote schade

De hulporganisatie krijgt sindsdien heel wat kritiek. In het Verenigd Koninkrijk hebben al meer dan 7.000 donoren hun steun ingetrokken, in ons land deden ongeveer 300 donoren dat.

'Het was fout van ons die zaak af te handelen door Roland van Hauwermeiren (de Belgische medewerker in Haïti, red.) te laten vertrekken', deelde Goldring mee. 'Het gedrag van Oxfam-medewerkers heeft grote schade berokkend, zowel aan onze hulpinspanningen als aan het volk van Haïti. We moeten het vertrouwen van het publiek terugwinnen, niet door woorden, maar door daden.'

Intern onderzoek

De commissie Ontwikkelingssamenwerking van het Britse parlement kondigde  aan een groot onderzoek te starten naar het  seksueel wangedrag in Haïti door personeelsleden van Oxfam.

De Britse krant The Guardian meldde vandaag dat naar Goldring ook een intern onderzoek loopt, naar de 'lakse' wijze waarop hij een klacht van een vrouwelijk personeelslid over seksueel misbruik door een staffunctionaris van Oxfam in 2010 zou hebben afgehandeld.

Oxfam onderzoekt 26 nieuwe klachten van seksueel wangedrag
Mark Goldring, directeur-generaal van Oxfam in Groot-Brittannië Foto: AFP