SPD-leden beslissen over toekomst Merkel
Kandidaat-partijvoorzitter Andrea Nahles heeft de moelijke taak een meerderheid van de SPD-leden te overtuigen. Foto: REUTERS

De leden van de Duitse Socialistische partij SPD kunnen vanaf vandaag in een referendum hun mening geven over de nieuwe regering met de CDU van Angela Merkel. De top van de partij roept op om het akkoord goed te keuren, maar aan de basis is er nog steeds weerstand.

De 463.723 stemgerechtigde leden kregen de voorbije dagen een stemformulier én het volledige regeerakkoord in de bus. Uiterlijk vrijdag 2 maart moeten ze hun ja of nee-stem overmaken. Pas na het tellen op 4 maart staat definitief vast of de SPD bereid is om in de ‘groko’ te stappen, en zo Merkel aan een nieuwe ambtstermijn te helpen.

De SPD houd traditioneel een referendum onder de leden om te beslissen over de regeringsdeelname. In 2013 koos 75 procent van de leden bij die stemronde voor de coalitie met CDU/CSU.

Het lijkt erop dat er dit keer een pak minder steun is. Bij een eerder partijcongres gaf slechts 56 procent van de stemgerechtigden toestemming om de regeringsonderhandelingen aan te gaan. En ook al zijn die ondertussen afgerond, er komt nog steeds veel tegenkanting vanuit de linkervleugel van de partij en vanuit de jongerafdeling. Ze voeren actief campagne om het akkoord te laten wegstemmen door de leden.

Voorzitter

De kandidaat-partijvoorzitter Andrea Nahles roept alvast op om wel voor de regeerakkoord te kiezen. Maar dat de basis niet langer alles pikt, heeft ze de voorbije weken zelf aan den lijve ondervonden.

Zij was na het vertrek van boegbeeld Martin Schulz zijn gedoodverfde opvolger. Maar in afwachting van een echte verkiezing op 22 april weigerden lokale afdelingen haar alvast aan te stellen als tijdelijk voorzitter. Dat deed de nervositeit over de interne tegenstand tegen de regeringsvorming weer oplaaien.

134 dagen

De vorming van een nieuwe regering verloopt naar Duitse normen ongezien moeilijk. Een poging om een regering zonder socialisten te vormen strandde. Pas 134 dagen na de verkiezingen was er een akkoord tussen de CDU en SPD. Als de SPD-leden zich nu alsnog uitspreken tegen regeringsdeelname, dan dreigen nieuwe verkiezingen.