Japanner wint rechtszaak over voogdij dertien kinderen
De advocaat van Shigeta staat de pers te woord Foto: AFP

Een rijke 28-jarige Japanner, Mitsutoki Shigeta, heeft dinsdag de voogdij verworven over dertien kinderen van draagmoeders in Thailand. Het schandaal, dat de grijze zone blootlegde waarin draagmoeders in Thailand opereren, krijgt zo een nieuwe wending.

Verschillende draagmoeders kwamen in 2014 in een mediastorm terecht in Thailand nadat duidelijk werd dat hun baby’s eenzelfde Japanse vader hadden. Het gaat om de Japanse zoon van een rijke ondernemer. In totaal bezwangerde Mitsutoki Shigeta 16 vrouwen. Dat was toen mogelijk omdat er een juridische leemte was omtrent het draagmoederschap voor buitenlanders. 

De moeders woonden samen met hun baby’s in ‘een baby fabriek’, een appartement dat gehuurd werd door de rijke Japanse klant.  Na de mediastorm kwamen de kinderen terecht bij de sociale diensten. Later dienden ze klacht in tegen de staat om hun kinderen terug te krijgen, maar daar besliste de rechtbank vandaag anders over.

‘Voor het welzijn van de dertien kinderen die geboren werden uit draagmoeders (...) besliste de rechtbank dat ze wettelijk de eiser (Shigeta, nvdr.) toebehoren’, sprak de jeugdrechtbank van Bangkok. De man werd de voorbije jaren wel door Interpol onderzocht. Hij werd verdacht van uitbuiting en mensenhandel. De man zelf liet uitschijnen dat hij gewoon een grote familie wilde hebben. In 2015 verwierf hij al de voogdij over de drie andere kinderen.

De markt van de draagmoeders in Thailand kwam de voorbije jaren tot ontwikkeling. Het schandaal rond de baby’s deed de emoties hoog oplaaien, en er kwam een wet die de praktijk verbood voor buitenlanders. Niet alleen het schandaal over de kinderen van de Japanner deed de voorbije jaren stof opwaaien. Een Australisch koppel veroorzaakte in dezelfde periode ook heel wat ophef toen ze hun baby met het downsyndroom zomaar achterlieten bij de Thaise draagmoeder.