Racet Max Verstappen in 2019 met Honda-motoren in de F1?
Max Verstappen Foto: Red Bull Racing
Red Bull toonde gisteren voor de eerste keer haar nieuwe F1-bolide, de RB14. Er wordt echter ook al volop nagedacht over 2019 en het zou best kunnen dat we dan Max Verstappen met Honda-motoren in de F1 zien racen.

Toro Rosso, het zusterteam van Red Bull, rijdt vanaf dit jaar met motoren van Honda. De renstal raakte betrokken bij een uitgebreide deal waarbij Carlos Sainz de overstap maakte van Toro Rosso naar Renault en waarbij Renault niet langer motorleverancier is van Toro Rosso maar wel van McLaren.

Tegelijkertijd rijdt Toro Rosso dus vanaf dit seizoen met Honda-motoren, dit nadat McLaren de Japanners vriendelijk maar kordaat de deur wees na tegenvallende prestaties gedurende de voorbije vier seizoenen. Vooral het voorbije seizoen was dramatisch te noemen voor Alonso en onze landgenoot Stoffel Vandoorne.

Sommigen vinden het vreemd dat Toro Rosso in zee wou gaan met Honda. Er mag echter niet vergeten worden dat Red Bull enkele jaren geleden de samenwerking met Renault wou stopzetten en daardoor bijna geen F1-motor meer vond om deel te nemen. Red Bull keerde gedwongen terug naar Renault. Het werd echter ook het voorbije seizoen geconfronteerd met een Renault-motor die niet altijd even betrouwbaar was.

Red Bull zou dan ook overwegen om eventueel de overstap te maken naar motoren van Honda, al zal veel uiteraard afhangen van de prestaties van de Honda-motor bij zusterteam Toro Rosso. Honda moet na de jarenlange problemen bij McLaren bewijzen dat het dit jaar bij Toro Rosso wel garant kan staan voor betrouwbaarheid en competitiviteit. 

Sowieso zal er volgens Red Bull-adviseur Helmut Marko uiterlijk tegen de zomer een beslissing genomen worden.

'We zijn positief verrast door Honda, ook op het vlak van toewijding en enthousiasme," aldus Helmut Marko tegenover 'Auto Motor und Sport'. "Ik denk dat ze geleerd hebben uit de fouten die gebeurd zijn."

"Toto dusver is de motor betrouwbaar gebleken op de testbanken. Ik denk dat het voor Honda mogelijk is om tegen de zomer de Renault-motor bij te benen."

Het ziet er naar uit dat indien dit daadwerkelijk gebeurt, dat Red Bull dan in 2019 de overstap maakt van Renault-motoren naar Honda-motoren en dat Max Verstappen dan met de Honda-motor acheterin zijn F1-bolide voor de wereldtitel wil gaan.

"De regelgeving is veranderd en je moet tegen de zomer bekendmaken met welke motor je het jaar nadien zal racen. We zullen alles tegen dan grondig analyseren en een beslissing nemen," besloot Marko.

Meer F1-nieuws op F1journaal.be: