PS-schepen betreurt ‘politiek misbruik’ audit bij vzw Gial
Foto: BELGA

De Brusselse PS-schepen Karine Lalieux vindt dat haar niets te verwijten valt in de zaak rond de vzw Gial. Die beheert de informatica van de stad Brussel. De audit wordt politiek misbruikt, zegt ze.

De audit bracht aan het licht dat een directeur van de vzw, Michel Leroy, achttien jaar lang tot 1.000 euro per dag betaald werd als zelfstandige via zijn consultancybureau.

De Brusselse oppositie reageert fel, en daarbij moet de PS het ontgelden. De N-VA vraagt het ontslag van de Brusselse eerste schepen Karine Lalieux (PS) omdat zij als laatste het contract met de directeur liet verlengen.

Lalieux betreurt in een gezamenlijk persbericht met de huidige Gial-voorzitter Mohamed Ouriaghli de ‘eenzijdige lezing’ en ‘politieke instrumentalisering’ van de audit.

‘De instrumentalisering brengt de medewerkers van Gial in diskrediet, terwijl het de rol van de 125 medewerkers is en blijft om een goede dienstverlening aan de bevolking te leveren’, luidt het.

Volgens beide PS’ers hadden twee eerdere onderzoeken, in 2008 en 2012, geen graten gezien in dat contract. Pas vorig jaar werden er vragen gesteld bij het contract. Toen is beslist om het contract te beëindigen.

Bovendien was het loon van de directeur marktconform, klinkt het. Ze wijzen erop dat zijn functie en kwaliteiten door de verschillende algemene directies en externe audits werden erkend.

Lalieux en Ouriaghli, die in 2012 het voorzitterschap overnam, merken op dat zowel meerderheid als oppositie in die raad van bestuur zit, net om de transparantie en democratische controle te verzekeren.