Kruispunt waar 16-jarig meisje omkwam stond op zwarte lijst

Een 16-jarig meisje dat onderweg was naar school is vanmorgen op een druk kruispunt in Oostakker na een aanrijding om het leven gekomen. Het kruispunt stond sinds 2016 op de zwarte lijst.

Een 51-jarige vrachtwagenchauffeur nam in Oostakker een afslag van de Antwerpsesteenweg nabij de R4 rond Gent en reed daarbij een zestienjarig meisje op haar fiets aan. Zij stierf ter plaatse.

Volgens het Oost-Vlaamse parket is er geen sprake van een dodehoekongeval. ‘Uit de eerste vaststellingen van de verkeersdeskundige blijkt dat het meisje op het fietspad reed en dat de vrachtwagenbestuurder haar had moeten opmerken’, zegt parketwoordvoerder An Schoonjans. De fietser reed rechtdoor terwijl de vrachtwagenbestuurder rechts wou afslaan.

Geen dodehoekongeval dus. Het onveilige kruispunt lag aan de basis van het ongeval. Nochtans stond het al in 2016 op een lijst met ‘zwarte punten’, die de Vlaamse overheid met een extra investering van 50 miljoen euro zo snel mogelijk zou wegwerken.

Sindsdien werd er een extra afslagstrook voor auto’s aangelegd en werd de lichtenregeling her en der aangepast, maar daar is het bij gebleven.

‘Nochtans werd een ontwerp opgesteld voor een volledige heraanleg van het kruispunt’, zegt Marie De Vlieger van het Agentschap Wegen en Verkeer. ‘Maar de projectontwikkelaar trok zich terug en we moesten herbeginnen. Nu wachten we op antwoord van de stad Gent, die bij de heraanleg meteen ook de Orchideestraat onder handen wil nemen. Het is een lang proces.’

De Fietsersbond spreekt van 'schuldig verzuim' en vraagt de wegbeheerders met aandrang de gekende zwarte punten aan te pakken. 'Stuur elkaar geen zwarte pieten door. Neem samen verantwoordelijkheid op en pak de situaties aan.'