Commissie Toporovski stopt al op eerste werkdag
Foto: Stichting Dielegem

De eerste werkdag van de expertencommissie die de collectie Toporovski zou onderzoeken, was meteen de laatste. De commissie is in de loop van de dag ontbonden.

Vier experten, onder voorzitterschap van Thomas Leysen, zouden de collectie Toporovski onderzoeken. Het echtpaar gaf 26 bruiklenen Russische avant-gardekunst aan het Museum voor Schone Kunsten van Gent. Over de authenticiteit van die werken bestonden twijfels.
De Stichting Dieleghem, die eigenaar is van de kunstwerken, had principieel ingestemd om vijf werken in het labo te laten onderzoeken.

Een brief van haar advocaten formuleerde daar vandaag op de eerste bijeenkomst bijkomende eisen bij. ‘Deze kwamen de facto neer op een vetorecht om de werkzaamheden op te starten’, schrijft Thomas Leysen in een persbericht. ‘In deze omstandigheden was de opdracht voor de commissie onmogelijk geworden, en daarom heeft de commissie beslist haar werking stop te zetten.’

Minister van Cultuur Sven Gatz (Open VLD), die het initiatief nam voor het onderzoek, heeft de ontbinding van de commissie bekrachtigd. ‘Het was niet opportuun de leden van de commissie verder rondjes te laten lopen’, zegt Gatz. Voor hem is de zaak hiermee van de baan. ‘Het museum is een stedelijke instelling. De volledige verantwoordelijkheid ligt nu bij de stad Gent.’