Slechts één man wil vicevoorzitter ECB worden
Foto: AFP

De Spaanse minister van Economie Luis de Guindos lijkt de nieuwe vicevoorzitter van de Europese Centrale Bank te zullen worden. Zijn enige tegenkandidaat heeft zich teruggetrokken.

Philip Lane, de gouverneur van de Ierse nationale bank, ambieert niet langer een directiezitje bij de Europese Centrale Bank, ECB.

De Ierse minister van Financiën, Paschal Donohoe, zei maandag, in de marge van de eurogroep in Brussel, dat Lane niet langer naar voren geschoven wordt.  Omwille van de ‘geest van consensus’ onder de eurolanden zal ook Ierland de Guindos steunen.

Daarmee lijkt het zeker dat de Spaanse minister de adjudant van ECB-voorzitter Mario Draghi wordt, wanneer huidig vicevoorzitter Vitor Constâncio in juni afzwaait. Het is opvallend dat een topfunctie bij de ECB naar een politicus gaat.

De ministers van Financiën van de eurozone bespreken maandagmiddag de kandidatuur van de Guindos, waarna de 28 EU-ministers de Spanjaard wellicht formeel zullen voordragen tijdens hun Ecofin-vergadering op dinsdag. Het zijn uiteindelijk de Europese staatshoofden en regeringsleiders die de Guindos zullen aanstellen.

De benoeming van de Guindos heeft gevolgen voor de verkiezing van de opvolger van ECB-voorzitter Mario Draghi, die in oktober 2019 de fakkel doorgeeft. Met een Spanjaard als vicevoorzitter van de ECB en de Portugees Mario Centeno als voorzitter van de eurogroep, lijkt het weinig waarschijnlijk dat een Zuid-Europeaan ook met het voorzitterschap van de ECB gaat lopen. Het is een publiek geheim dat met name Duitsland zijn oog op de functie heeft laten vallen.