Ecolo en Groen willen globale audit van stad Brussel na nieuw schandaal
‘We moeten de overbezette mandaten en de belangenconflicten een halt toeroepen’, aldus Khattabi Foto: BELGA

De partijen Ecolo en Groen willen dat er een globale audit van de stad Brussel gedaan wordt. Na het schandaal rond Samusocial en nu vzw Gial, is het voor de groenen tijd om alle ‘overbezette mandaten’ op te doeken.

‘Waarom duurde het tot het auditverslag van 2017 om te beseffen dat een consultant zeventien jaar lang kan profiteren van een dik contract zonder een oproep tot mededinging? Hoe durfden de schepenen, belast met de IT-afdeling van de stad Brussel, een “nep-onafhankelijk” contract te schrijven? Waarom stelde de meerderheid van PS-MR een directeurspositie in voor een externe consultant, zonder eerst de legaliteit van deze aanpak te verzekeren?', vraagt Zoubida Jellab, co-fractieleider in de stad Brussel, zich af.

De zusterpartijen benadrukken dat ze al in de nasleep van het Samusocial-schandaal de aandacht gevestigd hadden op het beheer van Gial, maar dat een antwoord uitbleef. Afgelopen vrijdag kwam de vzw in opspraak omdat directeur Michel Leroy achttien jaar lang tot duizend euro per dag verdiende als zelfstandige. Het contract werd in december na een audit stopgezet.

‘Geloofwaardigheid staat op het spel’

‘Het is tijd om voor eens en altijd orde op zaken te stellen in Brussel. Er moet een halt toegeroepen worden aan de overbezette mandaten, de concurrentie met het Brusselse gewest en de belangenconflicten. De geloofwaardigheid van het gewest en onze instellingen staan op het spel’, besluit Zakia Khattabi, mede-voorzitster van Ecolo.