Trein op tijd? Infrabel zet stiptheidscijfers twee keer per dag online
Foto: BELGA

Spoorwegnetbeheerder Infrabel publiceert vanaf maandag twee keer per dag de stiptheidscijfers voor negen belangrijke verkeersassen van en naar Brussel.

MobiPulse is te raadplegen via de website van Infrabel. De kaart wordt elke dag bijgewerkt om 11 uur en om 21 uur. Het is een eerste stap naar een open databeleid, zei Infrabel maandag op een persconferentie.

MobiPulse toont voor de ochtendspits (van 6 tot 9 uur) de gemiddelde rittijden vanuit de stations van Antwerpen-Centraal, Gent-Sint-Pieters, Kortrijk, Hasselt, Namen, Luik, Charleroi, Bergen en Doornik naar Brussel-Centraal. Voor de avondspits wordt hetzelfde principe gehanteerd in tegenovergestelde richting.

Auto of trein?

MobiPulse zal ook een idee geven van de gemiddelde duur van een gelijkaardig traject met de auto, gebaseerd op Google Maps. Voorts wordt er informatie gegeven zoals de kostprijs voor respectievelijk de rit per trein (weliswaar gebaseerd op een jaarabonnement) en die per auto, en de CO2-uitstoot van beide vervoermiddelen. Er komt ook een overzicht van de belangrijkste oorzaken voor hinder voor het treinverkeer tijdens de spits.

Minister van Mobiliteit François Bellot (MR) reageert alvast tevreden. 'Dit zal een duidelijker en meer realistisch beeld geven van de vertragingen die ervaren worden door de meerderheid van de pendelaars, maar zal de werknemers ook helpen om te kiezen voor de meest voordelige manier van reizen rekening houdend met de tijd, de kostprijs en de vervuiling', aldus Bellot. 'De auto is tijdens de spits nooit sneller dan het openbaar vervoer.'

Voor Bellot is stiptheid een van de prioriteiten voor het spoor, naast veiligheid (op de eerste plaats) en communicatie met de reiziger in geval van verstoord treinverkeer. MobiPulse moet volgens Bellot bijdragen aan een verbetering van het vertrouwen van de treinreizigers.

Nog niet op punt

Infrabel onwtikkelde zelf het nieuwe communicatiemiddel. De infrastructuurbeheerder geeft evenwel aan dat MobiPulse nog steeds aangepast of uitgebreid kan worden, en dat hierover nog samengezeten zal worden met spoorwegmaatschappij NMBS en de reizigersorganisaties.

De traditionele maandelijkse stiptheidscijfers zullen voortaan ook sneller gepubliceerd worden, uiterlijk op de twaalfde dag van de daaropvolgende maand. Op methodologisch vlak wijzigt er niets aan de berekeningswijze van het stiptheidspercentage.