18-jarige Loena Hendrickx is klaar voor olympisch debuut: “Ik had al tranen in de ogen bij de kür van mijn broer”
Foto: BELGA

Loena Hendrickx verraste vorige maand met een knappe vijfde plek op het EK kunstschaatsen. Deze week krijgt het achttienjarige talent een nieuwe kans om haar kunnen te tonen op de Winterspelen in Pyeongchang. “Het vertrouwen zit goed, de trainingen verlopen naar wens. Ik hoop hier een mooie prestatie neer te zetten”, vertelt ze twee dagen voor haar competitiedebuut.

Loena Hendrickx is al sinds april vorig jaar zeker van een olympisch ticket. Dat verdiende ze door bij haar debuut op het WK, dat plaatsvond in Helsinki, meteen vijftiende te worden. Haar oudere broer Jorik werd op dat WK pas 21e en moest tot eind september wachten alvorens hij, na winst in de Nebelhorn Trophy, zekerheid verwierf.

“Het was een geruststelling dat ik al snel mijn kwalificatie op zak had”, zegt Loena Hendrickx. “Zo kon ik mij volledig richten op de voorbereiding naar Pyeongchang toe. Ik had niet de stress die mijn broer kende in de zomer.”

Toch heeft ook Loena geen vlekkeloze voorbereiding achter de rug. “Ik heb een tijd gesukkeld met een knieblessure”, legt ze uit. “Ik had een blaar op het kraakbeen achter mijn knieschijf. Ik heb een aantal wedstrijden moeten missen, maar gelukkig ben ik net op tijd volledig fit.”

“Ik hoop mijn prestatie van het WK te evenaren”

Loena Hendrickx hoopt in Zuid-Korea even goed te doen als op het WK. Daarvoor moet ze woensdag in de Gangneung Ice Arena allereerst bij de top 24 van de korte kür eindigen. De finale, met de vrije kür, wordt vrijdag geschaatst. “Ik hoop mijn prestatie van het WK te evenaren”, bevestigt ze.

De voorbije week zat Loena in de tribune om te supporteren voor haar oudere broer. Jorik Hendrickx zette met een veertiende plaats, twee posities beter dan in Sotsji, een heel verdienstelijke prestatie neer. “Ik had kippenvel, ja. Ik was enorm nerveus. Toen zijn kür gedaan was, dacht ik bij mezelf ‘wauw’. Ik had tranen in de ogen.”

“Geweldige droom die uitkomt”

Dat Loena Hendrickx op haar achttiende, als een van de jongste leden van Team Belgium, aan de Olympische Winterspelen kan deelnemen, noemt ze “een geweldige droom die uitkomt”. “Ik hoop dat dit niet mijn laatste Spelen zijn en ik daarna nog een keer kan gaan.”

Carine Herrygers, coach van Loena, hoopt dat haar pupil het deze week “even goed kan doen” als op het EK. “Maar natuurlijk, een fout is vlug gemaakt”, weet ze. “Maar ze is goed in vorm, de sprongen gaan makkelijk, technisch is het heel goed. Ik denk wel dat ze een mooie plaats kan behalen.”