Vakbonden protesteren aan Justitiepaleis tegen inval Globe Aroma
Foto: BELGAONTHESPOT

Een vijftigtal leden van de vakbonden ACV-CSC en ABVV-FGTB verzamelden maandagmorgen op het Poelaertplein voor het Justitiepaleis om te manifesteren voor de vrijlating van vakbondsmilitant Mounir Tahri en kunstenaar Jiyed.

Beiden werden opgepakt bij de politieactie in het Brusselse kunstenhuis Globe Aroma vzw en zitten nog vast in het gesloten centrum 127bis.

Maandag gaat het dossier van vakbondsmilitant Mounir Tahri van het Comité van Werknemers met en zonder papieren van ACV Brussel en artiest Jiyed naar de Brusselse raadkamer. Daar valt na de middag de beslissing of ze het land uitgezet worden.

Voor de vakbonden is de inval bij Globe Aroma een inbreuk op het recht om samen te komen en zich artistiek uit te drukken. Ze eisen daarom de onmiddellijke vrijlating.

Tahri kwam in 2006 aan in België en werkte hier tussen 2008 en 2012 voor een onderaannemer in de schoonmaaksector. Nadat hij in 2009 een positief antwoord kreeg op zijn regularisatiedossier, verloor Tahri de mogelijkheid om zijn verblijf te regulariseren. Die schuld ligt volgens de vakbonden bij de werkgever, want die liet Tahri werken in omstandigheden die in strijd zijn met de sociale wetgeving. Het dossier dat het ACV indiende voor economische uitbuiting is nog altijd lopende.

Afhankelijk van de beslissing van de raadkamer zullen er al dan niet verdere acties volgen. Bij een negatieve uitkomst zullen de vakbonden een overleg met premier Charles Michel eisen.

Vakbonden protesteren aan Justitiepaleis tegen inval Globe Aroma
Foto: BELGA
Vakbonden protesteren aan Justitiepaleis tegen inval Globe Aroma
Foto: BELGA