Proces Hardy van start: ‘Hopelijk komen we dichter bij de waarheid’
Hardy op de preliminaire zitting, die vlak voor kerst plaatsvond in het hof van beroep in Antwerpen Foto: Tom Palmaers

Voor Jos Vander Velpen, advocaat van een van de burgerlijke partijen in het proces tegen Renaud Hardy, moet het proces dienen om dichter bij de waarheid te komen.

‘Tijdens het onderzoek zijn nog veel grijze zones opengebleven’, aldus Vander Velpen maandagochtend bij zijn aankomst aan het assisenhof in Tongeren. ‘Hardy heeft beloofd dat hij zijn kaarten tijdens het proces op tafel zou leggen. Het enige dat telt voor de nabestaanden is te weten wat er gebeurd is, en waarom.’

Vander Velpen staat in Tongeren de nabestaanden bij van Linda Doms. Hardy wordt verdacht van de moord op Doms en op Maria Walschaerts, en verkrachting met foltering. Daarnaast staat hij ook terecht voor moordpogingen op actrice Veerle Eycermans en Annie H. In de aanloop naar zijn assisenzaak bekende de 55-jarige Hardy de twee moorden, alsook twee moordpogingen.

Parkinson

Het proces in de Tongerse assisenzaal van de 55-jarige Renaud Hardy is maandagmorgen na een half uur vertraging van start kunnen gaan. Rond 9.30 uur namen de vijf vrouwen en zeven mannen van de volksjury plaats. De assisenzaal zit afgeladen vol met toeschouwers, burgerlijke partijen en persmensen. Tien minuten later verklaarde voorzitter Dirk Thys de zitting van het Tongerse hof van assisen voor geopend.

Hardy werd vervolgens de zittingszaal binnengeleid. Hij is gekleed in een lichtbruine gevangenisplunje, de bril boven op zijn kaal hoofd en met een dikke map documenten onder de arm. Voorzitter Dirk Thys vroeg vervolgens naar zijn identiteit. Hardy lijdt aan de ziekte van Parkinson en moet hiervoor de nodige medicatie nemen. Met zijn armen gekruist luistert hij naar de uiteenzetting van de voorzitter over het procesverloop.

Het proces zal drie weken duren en vindt plaats in Tongeren omdat het oude justitiepaleis in Antwerpen, waar assisenzaken normaal gezien worden behandeld, wordt verbouwd.