<I>Three billboards</I> scoort meeste Britse filmprijzen
Acteur Sam Rockwell won een Bafta voor beste mannelijke bijrol in Three billboards outside Ebbing, Missouri. Foto: Photo News

De film Three billboards outside Ebbing, Missouri is de grote winnaar van de Bafta’s, de Britse filmawards. Ook nu maakten de actrices een statement tegen seksuele agressie.

De film van regisseur Martin McDonagh won in totaal vijf prijzen, waaronder die voor beste film, beste actrice (Frances McDormand) en beste mannelijke bijrol (Sam Rockwell). Lees hier onze recensie van de film.

De prijs voor beste regie ging naar regisseur Guillermo Del Toro voor zijn film The shape of water. In totaal won die film, ook een Oscarfavoriet, drie prijzen.

De Brit Gary Oldman ging aan de haal met de onderscheiding voor beste acteur voor zijn vertolking van de Britse premier Winston Churchill in de oorlogsfilm Darkest hour. Allison Janney won de prijs voor beste vrouwelijk bijrol voor haar rol in I, Tonya.

Protest

Net zoals op de uitreiking van de Golden Globes vorige maand hadden actrices zich in het zwart gekleed op de rode loper. Dat deden ze uit protest tegen seksuele agressie in de sector.

In de aanloop naar de uitreiking hadden ook bijna 200 Britse en Ierse actrices een brief ondertekend tegen seksueel geweld op het werk en voor gelijke lonen, onder wie Emma Watson, Carey Mulligan en Emma Thompson.

De ondertekenaars zeggen dat ze geïnspireerd werden door de ‘Time’s Up’-beweging in de Verenigde Staten. Ze roepen op om geld te doneren aan een nieuw Brits fonds voor gerechtigheid en gelijkheid, dat door liefdadigheidsorganisatie Rosa wordt beheerd.

<I>Three billboards</I> scoort meeste Britse filmprijzen
Jennifer Lawrence. Foto: AFP