Veel hinder door staking MIVB in Brussel, vakbonden spreken van 'groot succes'
Archiefbeeld Foto: bart de waele

Een staking van de socialistische en liberale vakbonden ACOD en ACLVB bij de Brusselse vervoersmaatschappij MIVB veroorzaakt grote hinder bij metro, trams en bussen. De staking heeft ook een impact op het autoverkeer: de grote verkeersassen in de hoofdstad zijn verzadigd.

Oorspronkelijk was geen enkele metrolijn uitgereden, maar om 08.00 uur werd dan toch metrolijn 1 opgestart tussen Weststation en Stokkel, en dat in beide richtingen. In de loop van de dag komen daar misschien nog andere lijnen bij, aldus woordvoerster Ann van Hamme.

Bij de bussen zijn inmiddels 14 van de 50 buslijnen uitgereden. Het betreft onder meer de lijnen 21 (tot Brussels Airport), 29, 43, 71, 87 en 95 rijden. Ook pendelbussen ingelegd voor werken rijden, onder meer de pendelbus aan de Vorsterielaan en tussen Simonis en de Brouckère.

Bij de trams zijn dertien van de zestien tramlijnen uitgereden. De tramlijnen 44, 62 en 97 rijden niet. Er is wel een lagere frequentie. Reizigers moeten rekenening houden met de frequentie van tijdens een schoolvakantie, aldus de woordvoerster. Gebruikers worden gevraagd zich te informeren via de website (mivb.be), twitter of het contactcentrum 070/23.200.

Verkeersassen verzadigd

De staking bij het openbaar vervoer in Brussel had maandagochtend ook een impact op het autoverkeer in de hoofdstad. Sinds 7.30 uur was het verkeer zeer druk. 'De grote verkeersassen zijn erg bevraagd en het verkeer - al zeer moeilijk op een ochtend - was op sommige momenten desastreus', viel te horen bij Touring Mobilis.

Om 9.30 uur is de toestand verbeterd, maar er wordt nog steeds drie kwartier files geteld in de Wetstraat, vanaf onder meer de Tervurenlaan. Touring Mobilis telde meer dan een uur file op de grote verkeersassen in Brussel, zoals de Keizer Karellaan of op de E40 in de richting van Sint-Stevens-Woluwe. 'Het is eerder uitzonderlijk', aldus Touring, onder meer omdat de kleine straten, die normaal minder gebruikt worden, eveneens geblokkeerd zijn.

'Een groot succes'

ACOD en ACLVB noemen de staking 'een groot succes'. De twee vakbonden leggen voor 24 uren het werk neer wegens een 'negatief sociaal klimaat' en 'verspilling van belastinggeld'. De christelijke vakbond staakt niet mee. Volgens het ACV wordt de actie onder meer misbruikt om 'bepaalde privileges te behouden voor sommige vaksbondsafgevaardigden'.

Nog volgens de organiserende vakbonden is er geen sprake van stakingsposten, maar van filterblokkades. Wie wil werken, wordt niet tegengehouden, aldus Stephan De Muelenaere, permanent secretaris ACLVB. 'De enige chauffeurs die werken, zijn aangesloten bij het ACV', aldus Morad Essaouiki, verantwoordelijke bij de Franstalige ACOD. 'Het is jammer voor de reizigers, maar soms moet je hard slaan om gehoord te worden.' Maandagochtend is een vergadering voorzien tussen de directie en de drie vakbonden.