De adolescenten die de schietpartij op de school in Florida overleefden, hebben een nationale betoging in Washington aangekondigd. Ze eisen strengere wapenwetten.

De jonge organisatoren hopen dat de schietpartij van woensdag in een school in Parkland een keerpunt wordt in het wapendebat. Zeventien mensen kwamen om toen een 19-jarige schutter in de school het vuur opende.

‘We gaan als leerlingen samen marcheren om voor ons leven te smeken’, zei Cameron Kasky (17) van de middelbare school Marjory Stoneman Douglas aan ABC News.

Op 24 maart willen de overlevers eisen dat kinderen en hun families een prioriteit worden voor de beleidsmakers. Ze roepen ook op om die dag in andere steden op straat te komen. De betogingen kregen de naam ‘March For Our Lives’ mee.

Op een website vragen de organisatoren dat het Congres ‘binnen afzienbare tijd wetgeving goedkeurt om het wapengeweld effectief aan te pakken’.

Ook dit weekend betoogden honderden scholieren en nabestaanden voor strengere wapenwetten. ‘Shame on you’, scandeerden de demonstranten aan het adres van president Trump en Congresleden.

In zijn eerste publieke uitspraken over het wapendebat, wees president Trump de Democraten met de vinger omdat ze volgens hem geen wetgeving hebben doorgevoerd toen ze in het begin van de regering-Obama een meerderheid hadden in het Congres. Vorig jaar zei de president nog dat hij nooit aan het recht op wapens zou raken.