IJsland overweegt verbod op rituele besnijdenis bij jongens
Het parlement in IJsland. Foto: AP

IJsland wordt mogelijk het eerste Europese land dat rituele besnijdenis bij jongens verbiedt. Uit de joodse gemeenschap en moslimgemeenschap klinkt protest.

Het IJslandse parlement buigt zich over een voorstel waarbij de besnijdenis voor andere dan medische redenen bestraft wordt. Dat zou dan kunnen oplopen tot een celstraf van zes jaar.

Tegenstanders zeggen dat het leven van joden en moslims met zo’n verbod onhoudbaar zou worden in het land. Ook vanuit katholieke hoek klinkt kritiek. Kardinaal Rainhard Marx, voorzitter van de Commissie van bisschoppen van den Europese Gemeenschap, noemt het wetsvoorstel een ‘gevaarlijke aanval’ op de religieuze vrijheid.

Het wetsvoorstel omschrijf besnijdenis bij jongens een schending van hun rechten dat onverenigbaar is met VN-kinderrechten. Er wordt ook een parallel getrokken met vrouwenbesnijdenis, dat in de meeste Europese landen al is verboden.

De besnijdenissen bij jongens worden uitgevoerd zonder verdoving, klinkt het, en ze worden vaak uitgevoerd in huizen die niet steriel zijn en niet door dokters maar religieuze leiders. ‘Er is zo een groot risico op ontstekingen dat dodelijk kan zijn.’

Wel wordt de besnijdenis voor religieuze redenen niet helemaal uitgesloten. Dat zou nog kunnen wanneer een jongen de leeftijd heeft bereikt waarop hij zulke ingrepen begrijpt.

Debat

De kwestie is ook al in andere Europese landen opgedoken, ook in ons land, maar tot nu toe heeft geen enkel Europees land een verbod uitgevaardigd. De Raad van Europa nam in 2013 al een (niet-bindende) resolutie aan waarin lidstaten het advies kregen om rituele besnijdenis van jongens niet zomaar toe te staan. Toch niet tot het kind oud genoeg is om erover mee te praten.

In ons land heeft het Comité voor Bio-Ethiek vorig jaar beslist dat het ritueel besnijden van jongens een aantasting van hun fysieke integriteit is. Ook dat advies was niet-bindend.