De Israëlische premier, Benjamin Netanyahu, heeft zondag vlijmscherpe kritiek geuit op Iran. Dat deed hij terwijl hij een stuk van een Iraanse drone, die vorige week werd neergehaald, in zijn handen hield.

‘Herkent u dit hier? Ik zou denken van wel, want het is van u.’ De Israëlische premier Netanyahu liet zich zondag op een veiligheidconferentie in München opmerken door met een stuk metaal, dat volgens Netanyahu niets minder is dan een stuk Iraanse drone, te zwaaien tijdens zijn speech. Hij richtte zich rechtstreeks tot de Iraanse minister van Buitenlandse Zaken, Javad Zarif. ‘U kunt deze boodschap doorgeven aan de tirans van Teheran: Test de vastberadenheid van Israël niet.’

Volgens Netanyahu zal het nucleair akkoord dat de internationale gemeenschap drie jaar geleden met Iran sloot niet veel meer betekenen in de toekomst. ‘Het akkoord heeft enkel de gevaarlijke Iraanse tijger losgelaten’, aldus de Israëlische premier, die de nucleaire deal vergeleek met de Akkoorden van München van 1938 (waarbij Tsjecho-Slowakije tevergeefs werd opgeofferd om een oorlog met nazi-Duitsland tegen te houden). ‘Daarom zullen wij zonder aarzelen onszelf verdedigen en zullen wij actie ondernemen indien nodig. Ik zeg dit niet enkel tegen de bondgenoten van Iran, maar ook tegen Iran zelf.’

‘Zarif is bovendien de ideale spreekbuis om de leugens van het Iraanse regime te vertolken’, besloot Netanyahu.

Waarom Israël op de toppen van zijn tenen loopt

De gemoederen tussen Israël en Iran raakten vorige week opnieuw verhit toen een Iraans onbemand vliegtuig, een drone, werd neergeschoten in het noordoosten van Israël. Als tegenreactie vielen Israëlische gevechtsvliegtuigen twaalf doelwitten aan in Syrië, waaronder een Iraans commandocentrum voor drones.

Tijdens die actie raakte Syrisch afweergeschut een Israëlische F-16, die met twee gewonde piloten neerstortte in het noorden van Israël. Daarop hield Israël opnieuw vergeldingsbombardementen in Syrië. 

Daarmee is de schaduwoorlog in Syrië tussen Israël en Iran opengebarsten. Terwijl Netanyahu zich gesteund voelt door de Amerikaanse president, Donald Trump, heeft Iran steun gevonden bij de Golfstaten. Beide landen vechten hun onderlinge conflict uit in Syrië, dat al sinds 2011 in een staat van oorlog verkeert.

Nachtmerrie voor de VS 

Voor de Verenigde Staten is de neergehaalde drone overigens een nachtmerrie. Zij ontdekten dat de Iraanse drone een kopie is van de RQ-170 Sentinel, Amerika's topgeheime wapen. Er bestond zelfs geen foto van, tot Iran in 2011 een exemplaar in handen kreeg.