Passagiersvliegtuig crasht in Iraanse bergen
Foto: rr

In Iran is zondagochtend een vliegtuig neergestort met 66 inzittenden aan boord. Het toestel is onvindbaar.

Het vliegtuig was zondagochtend op weg van Teheran naar Yasuj en stortte neer in de buurt van het stadje Semirom. Volgens het nieuwsagentschap Fars ging het om een toestel van het type ATR-72. Aan boord bevonden zich 60 passagiers en 6 bemanningsleden.

Hoewel de luchtvaartmaatschappij aanvankelijk verklaarde dat alle inzittenden overleden waren, komt het nu terug op die communicatie. 'Het toestel is onvindbaar en dus kunnen we toch nog geen officieel bericht van overlijden meedelen', klinkt het. 'De kans dat er overlevenden zijn blijft echter miniem.' Over de oorzaak van het ongeval is nog niets bekend.

Zwarte lijst

Vliegmaatschappij Aseman Airlines staat op de zwarte lijst voor onveilige luchtvaartmaatschappijen van de Europese Commissie. In Iran deden zich de voorbije jaren al verschillende zware vliegtuigongevallen voor als gevolg van de slechte staat waarin de toestellen zich bevinden. Veel vliegtuigen zijn meer dan 40 jaar oud.

In augustus 2014 kwamen op de luchthaven Mehrabad bij de crash van een Antonov 140 van de Iraanse maatschappij Sepahan Airline nog 37 mensen om het leven. In januari 2011 stierven 77 mensen nadat een passagiersvliegtuig bij een noodlanding tijdens een sneeuwstorm in het noordwesten van Iran in stukken brak. Een jaar eerder, in mei 2010, stortte ook al een toestel neer, dit keer met 168 inzittenden aan boord.

2018 dodelijker dan 2017

De vliegtuigcrash van zondag maakt dat 2018 nu al een dodelijker vliegjaar is voor de commerciële luchtvaart dan 2017. De 66 doden van zondag worden opgeteld bij de 71 doden van de vliegtuigcrash nabij Moskou, begin februari. Dat brengt het totaal voor 2018 nu al op 137 brengt. Vorig jaar vielen in totaal 79 dodelijke slachtoffers. Dat meldt het in Nederland gevestigde Aviation Safety Network (ASN).