Neuville op zegekoers na derde wedstrijddag in Rally van Zweden
Foto: AP

Thierry Neuville en Nicolas Gilsoul (Hyundai i20 Coupe WRC) staan na afloop van de derde wedstrijddag in de rally van Zweden stevig aan de leiding. De Belgen hebben een voorsprong van 22.7 seconden op eerste achtervolger Craig Breen (Citroën C3 WRC). Teamgenoot Andreas Mikkelsen (Hyundai i20 Coupe WRC) is derde op 32 seconden van Neuville.

De tweede wedstrijddag kende een minder woelig wedstrijdverloop als de eerste. Ott Tänak (Toyota Yaris WRC) begon de dag met twee ritzeges. Thierry Neuville volgde zijn voorbeeld, won zaterdagochtend de derde rit en vergrootte zijn voorsprong tot 5.9 seconden op eerste achtervolger Craig Breen.

Zaterdagnamiddag kwam de Belg pas goed onder stoom en won hij nog eens drie ritten, waaronder een tweede keer de klassementsrit van Vargasen met op het einde de gekende jump Colin’s Crest. Neuville beleefde een warm moment en kwam bij de landing met de linkerkant van de wagen in de sneeuwmuur terecht. De Belg kon zonder problemen verder rijden. “Vorig jaar pakte ik het iets voorzichtiger aan en ging ik even van de baan. Nu ben ik voluit aan het aanvallen”, zei Neuville haast onbewogen aan de finish.

Van alle fabrieksrijders heeft Kris Meeke (Citroën C3 WRC) het einde van de dag niet gehaald. Tijdens de dertiende klassementsrit kwam hij met de neus van de wagen in een sneeuwmuur terecht waarna hij tegen een slakkengangetje richting finish tufte. Onderweg werd hij ingehaald door de Toyota’s van Latvala en Tänak. De Est ging daarbij even van de baan en verloor daarbij anderhalve minuut.

Powerstage

Wereldkampioen Sébastien Ogier (Ford Fiesta WRC) is opgeschoven naar de tiende plaats. Als de Fransman zondag als tiende zou eindigen dan levert hem dat één WK punt op. Thierry Neuville kan zondag een gouden zaak doen in de tussenstand van het kampioenschap. Bij winst pakt de Belg 25 punten. Als Neuville de rally van Zweden wint is hij na Sébastien Loeb (2004) en Sébastien Ogier (2013, 2015, 2016) de derde niet-Scandinaaf die erin slaagt om de rally van Zweden te winnen.

Op zondag worden er nog drie klassementsritten gereden waaronder de powerstage. De rally van Zweden eindigt zondagnamiddag.