Oxfam: ‘Aanvallen zijn buiten proportie’
Foto: AFP

Hulporganisatie Oxfam gaat in de tegenaanval na het seksschandaal. In de Britse krant The Guardian noemt de Britse Oxfam-topman de aanvallen disproportioneel.

Mark Goldring biedt in het interview opnieuw zijn verontschuldigingen aan voor de beschuldigingen van seksueel misbruik van Oxfam-medewerkers na de aardbeving in Haïti.

‘Maar de hevigheid van de aanvallen doet je afvragen wat we juist gedaan hebben’, zo wordt hij geciteerd. ‘Hebben we baby’s in hun bedjes vermoord?’

Hij vindt dat de schaal en intensiteit van de aanvallen niet in proportie zijn met de schuldigheid. ‘Alles wat we zeggen wordt gemanipuleerd, we worden afgeslacht’, zegt hij.

Op Twitter krijgt de Oxfam-ceo boze reacties, onder anderen van de vroegere minister van Binnenlandse Zaken Jacqui Qmith. ‘Beste Mark Goldring, u ben hier niet het slachtoffer.’

Timing

Bij de Belgische afdeling van Oxfam begrijpen ze de reactie van de Britse afdeling wel. ‘Ik stel me ook de vraag over de timing’, zegt secretaris-generaal Stefaan Declerck op Radio 1. ‘Die is heel opmerkelijk en we kunnen het hier hebben over een strategie om gans de sector schade te berokkenen.’

Hij verwijst naar de petitie van Daily Express-lezers die willen dat het Britse budget voor ontwikkelingssamenwerking naar beneden gaat. Precies op de dag dat The Times het seksschandaal onthulde, leverde de aartsconservatieve politicus Jacob Rees-Mogg die aan het kabinet van de premier af.

Imago

Het seksschandaal van Oxfam dreigt het imago van de ngo een forse deuk te geven. In Groot-Brittannië besloten meer dan 1.270 donateurs te stoppen met hun financiële steun.

De president van Haïti noemde vrijdag het seksueel wangedrag van Oxfam-medewerkers slechts het topje van de ijsberg. Hij riep op tot een onderzoek naar Artsen zonder Grenzen en andere hulporganisaties die naar het land kwamen na de aardbeving in 2010.

Prostituee

De centrale figuur in het seksschandaal is de Belg Roland Van Hauwermeiren, die het Britse Oxfam bij de ramp in Haïti leidde. Voor hem is het verhaal nog niet afgelopen. Journalisten van de Britse tabloidkrant Daily Mail hebben intussen in Haïti een 23-jarige vrouw opgespoord die zegt dat ze destijds als 16-jarige honderden keren betaalde seks had met Van Hauwermeiren. Als het van de Haïtiaanse minister van Justitie afhangt, zal hij daar voor vervolgd worden.