De verloofde van prins Harry, Meghan Markle, vertoont volgens de Britse pers zeer veel (positieve) gelijkenissen met prinses Diana. Naast haar selectief je-m'en-foutisme valt ook haar liefdadigheidswerk achter de schermen in de smaak.

De Londenaars die in juni 2017 getroffen werden door de zware brand in de Grenfell Tower, waarbij 71 mensen het leven lieten, kregen enkele weken geleden onverwacht koninklijk bezoek. In tegenstelling tot wat ze verwachtten, waren er geen camera's aanwezig en was ook de pers niet op de hoogte. Meghan Markle, die op 19 mei in het huwelijksbootje stapt met prins Harry, koos ervoor om enkel wat bewakingsagenten mee te nemen tijdens haar liefdadigheidsbezoek. 

Tijdens haar 'geheim' uitje nam Meghan uitgebreid de tijd om te praten met de slachtoffers. 'Dit betekent zoveel voor ons', zei een getuige achteraf aan The Mirror. 'Meghan zit voor altijd in ons hart. Ze heeft een innemende, warme persoonlijkheid. Wat ze zegt en doet, dat is oprecht.' 

Discreet bezoek 

The Telegraph kwam te weten dat Meghan, die voordat ze werd ingewijd in het koninklijke leven al aan liefdadigheidswerk deed, regelmatig slachtoffers van rampen in het Verenigd Koninkrijk een hart onder de riem steekt met een discreet bezoek. Zo bezocht ze eerder al de  Al Manaar-moskee, waar veel nabestaanden van de slachtoffers van de ramp in de Grenfell Tower over de vloer komen. 

'Juffrouw Markle bezoekt regelmatig bepaalde organisaties in privésfeer. Zo maakt zij kennis met de liefdadigheidssector', klinkt het in een officiële mededeling van Kensington Palace. 

Daarmee treedt Markle, volgens de Britse pers, in de voetsporen van prinses Diana, die er een gewoonte van maakte om slachtoffers van rampen te bezoeken zonder pers of camera's. Diana's hart lag overigens, net zoals dat van Meghan, bij het ondersteunen van liefdadigheids- en mensenrechtenorganisaties. 

Een jeansbroek, en dan?

Dat Meghan Markle iets vlotter en creatiever omgaat met mode dan Kate Middleton, is volgens de Britse pers ook een opvallende gelijkenis met Diana. 'Eender hoe belabberd Diana zich voelde tijdens haar huwelijk met Charles: ze wist altijd een gevoelige, politieke of esthetische snaar te raken met haar modebewuste keuzes', klinkt het bij Business Insider. 'Diezelfde creatieve, bewuste omgang met mode, weerspiegelt zich nu in Meghan.' 

Wat de twee dames nog gemeen hebben, is hun je-m'en-foutisme op bepaalde momenten. Zo kreeg prinses Diana in 1997 de wind vanvoren in de Britse media omdat ze in haar sportoutfit over straat rende in Londen nadat ze de gym had bezocht.

Diana durfde te experimenteren met mode, maar durfde tegelijkertijd ook even alles loslaten en voor de eenvoudige, comfortabele keuze gaan als de context dat toeliet. Dat dé Meghan Markle een doodgewone jeans - 'gescheurd aan één knie dan nog wel!' - droeg toen ze voor het allereerst met prins Harry in het openbaar verscheen als koppel, werd ook haar niet in dank afgenomen.

Meghan leek zich er niets van aan te trekken en genoot van de sportwedstrijden tijdens de Invictus Games, waar gewonde militairen het tegen elkaar opnemen. 

'Mijn moeder en Meghan zouden beste vrienden zijn' 

De Britse media lopen hard van stapel met hun 'Diana 2.0 in wording'. Maar ook daar lijkt Meghan zich voorlopig niets van aan te trekken. Prins Harry is trouwens degene die de Diana-gekte op gang trok toen hij tijdens zijn eerste interview aan de Britse pers met Meghan vertelde dat zij en zijn moeder 'beste vrienden zouden zijn' mocht zijn moeder nog geleefd hebben. 'Ze zouden beste maatjes zijn', zei Harry. 'Ik denk dat ze waanzinnig gelukkig en opgewonden zou zijn voor mij dat ik Meghan ontmoet heb.'