Dertien Russen beschuldigd van inmenging Amerikaanse verkiezingen
Robert Mueller Foto: AP

Het Amerikaanse gerecht heeft dertien Russen en drie Russische instellingen in staat van beschuldiging gesteld voor ‘inmenging in de verkiezingen en in het politieke proces van de Verenigde Staten’. Dat heeft speciaal procureur Robert Mueller vrijdag via een persmededeling laten weten.

Ze worden allen beschuldigd van een complot om de VS te misleiden. Drie van hen worden voorts ook beschuldigd van bankfraude en vijf anderen van de diefstal van identiteiten, aldus nog het persbericht.

Het complot zou tot doel hebben ‘zich te mengen in het politieke proces en de verkiezingen van de VS, onder meer de presidentsverkiezingen van 2016’ die gewonnen werden door Donald Trump.

De akte van beschuldiging preciseert dat Jevgeni Prigozin, een ‘bondgenoot’ van de Russische president Vladimir Poetin, de groep gefinancierd heeft ‘met als strategisch doel om verdeeldheid te zaaien in het Amerikaanse politieke systeem’. Hij heeft ook sinds midden 2016 de campagne van Trump ondersteund ten nadele van Hillary Clinton, luidt het voorts. Hij zou ‘zonder hun medeweten’ leden van het team van Trump hebben gecontacteerd.

Het team van procureur Mueller zoekt bewijzen van de veronderstelde tussenkomst van de Russen in de Amerikaanse verkiezingen om Trump te steunen in de strijd tegen Clinton en onderzoekt ook of er samenwerking is geweest van Russen met het campagneteam van Trump en of Trump geprobeerd heeft om het onderzoek ernaar tegen te werken.

Drie leden van het team van Trump zijn in staat van beschuldiging gesteld, onder wie ex-directeur Paul Manafort. De voormalige raadgever voor nationale veiligheid Michael Flynn heeft toegegeven dat hij tegen het FBI heeft gelogen en heeft erin toegestemd om met het gerecht samen te werken.

Trump geeft er zijn draai aan

President Trump ziet in de beschuldigingen het bewijs van zijn onschuld. 'Rusland is zijn anti-Amerikaanse campagne begonnen in 2014, lang voor ik mijn kandidatuur voor de presidentsverkiezingen indiende', tweette de president. 'Dus: de Trump-campagne heeft niets illegaals gedaan - geen collusie.'

Moskou doet de beschuldigingen af als 'absurd'. 'Dertien personen hebben zich gemengd in de Amerikaanse verkiezingen? Dertien tegenover budgetten van miljarden dollars van de Amerikaanse inlichtingendiensten? Tegenover de spionage, de contraspionage en de meest geavanceerde technologieën? Is dit niet zo absurd als het maar kan zijn?', zo reageerde de woordvoerster van het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken, Maria Zacharova, op Facebook. Om haar retorische vraag te beantwoorden met: 'Ja, dit is absurd. Maar dat is nu eenmaal de realiteit van de huidige Amerikaanse politiek'.