Geen tweede zege voor Van Avermaet in Oman: “Bettiol moet nog leren hoe de sprint aan te trekken”

Magnus Cort Nielsen (Astana) heeft de vierde etappe in de Ronde van Oman gewonnen. Greg Van Avermaet kwam als vierde over de streep en behoudt zijn rode leiderstrui. Nielsen won de sprint van een beperkt groepje. De Deense wielrenner overleefde als enige echte spurter de klimmetjes.

De vierde etappe was een behoorlijk korte rit, de renners moesten 117,5 kilometer afleggen. Vijf vluchters deden een gooi naar de ritzege. Jacques Janse Van Renseburg (Dimension Data), Loïc Chetout (Cofidis), Rémi Cavagna (Quick-Step Floors), Casper Pedersen (Aqua Blue Sport), Pieter Weening (Roompot-Nederlandse Loterij) en Jon Irisarri (Caja Rural-Seguros RGA) moesten op vijftien kilometer van de streep het onderspit delven voor het aanstormende peloton.

BMC en Astana namen het commando in het sterk uitgedunde peloton over. De snelle Deen Magnus Kort Nielsen rondde knap ploegwerk af. Hij was Giovani Visconti en Alberto Bettiol te snel af. En dat allemaal voor Astana-ploegmanager die vandaag in Oman arriveerde.

Van Avermaet sprintte naar een vierde plaats en mag morgen opnieuw aantreden in de rode leiderstrui. Hij staat negen seconden voor op Alexey Lutsenko en dertien op Nathan Haas. Morgen staat de koninginnenrit naar de Green Mountain op het programma.

Van Avermaet: “Bettiol moet nog een beetje leren hoe hij de sprint moet aantrekken”

“Ik wou vandaag wel meesprinten, maar geraakte op het einde ploegmakker Bettiol kwijt waardoor we derde en vierde werden. Cort Nielsen was op dat moment al te ver om nog te kunnen remonteren”, reageerde Van Avermaet na de finish. “Ik ken deze rit goed van het verleden en verteerde de drie hellingen onderweg goed. Toen op de laatste klim Nibali ging, ben ik er achteraan gegaan omdat ik wist dat het nog maar een kilometer klimmen was. Nadien heeft de ploeg perfect werk geleverd door de achteropgeraakte Kristoff af te houden. Maar in de sprint liep het verkeerd. Uiteindelijk sprintten ik en mijn ploegmakker Alberto Bettiol vanaf de tweede lijn naar de derde en de vierde plaats. Dat is niet echt de bedoeling, geen goed resultaat. Dat is een beetje ambetant, maar voor hem is het nieuw om de sprint voor iemand anders aan te trekken. Hij moet dat nog leren. Ik vat nu de zware bergrit naar Green Mountain als leider aan, maar die klim is te lastig voor mij. Ik ga er een goede test van maken door te zien hoe ver ik geraak, maar ik heb geen ambitie om de leiderstrui te houden.”

Van Avermaet heeft na zijn ritzege van gisteren veel vertrouwen voor het Belgische openingsweekend van volgende week. ‘Ik ben blij met mijn zege van gisteren, de Ronde van Oman was al geslaagd. Woensdag zal ik allicht nog een laatste keer op het parcours van de Omloop Het Nieuwsblad gaan trainen. Niet om het parcours te verkennen, dat ken ik al van buiten. Maar om terug te wennen aan de typische inspanningen op de korte , snedige kasseihellingen. Die vind je hier niet in Oman.

Dries Devenyns zat ook in het groepje der favorieten dat sprintte voor de zege. De renner van Quick Step Floors hoopt morgen op Green Mountain wel vol door te gaan zodat hij een goed eindklassement kan rijden.

Edward Theuns miste in de finale nipt de aansluiting met de kopgroep. “Ik kwam net tekort om mee te zijn. Alexander Kristoff zat samen met drie ploegmakkers bij mij, dus ik dacht we wel weer vooraan zouden geraken. Maar blijkbaar waren die mannen toch niet sterk genoeg. Jammer, want ik denk wel dat ik in de sprint tegen Cort Nielsen iets had kunnen betekenen”, aldus Theuns.

Uitslag:

1. Magnus Cort Nielsen

2. Giovanni Visconti

3. Alberto Bettiol

4. Greg Van Avermaet

5. Rui Costa

6. Nathan Haas

7. Mark Christian

8. Merhawi Kudus

9. Christian Odd Eiking

10. Jesus Herrada