Finnen bestrijden stress op wel heel opvallende manier in PyeongChang

Wie dacht dat breien voor oude vrouwen was, komt bedrogen uit. Het Finse team op de Winterspelen in PyeongChang vindt breien hip. De Finnen focussen op garen, steken en lussen in plaats van op sprongen, salto’s en draaien. “Het is typisch Fins en helpt tegen de stress”, zei de Finse snowboardcoach Antti Koskinen.

Breien tegen de stress dus. De Finnen doen het niet alleen tijdens hun persconferenties of tussen de wedstrijden door, maar ook net voor de start van een wedstrijd. Zo was snowboardcoach Koskinen druk bezig met twee breinaalden en wat garen net voor de start van de kwalificatierun van de slopestyle. Terwijl zijn rijder Roope Tonteri zich klaarmaakte voor zijn run, stond Koskinen rustig te breien. Net voor Tonteris vertrekt, kijkt Koskinen even op van zijn breiwerk, houdt de naalden enkele seconden in één hand, geeft een vuist aan Tonteri en gaat vervolgens rustig verder met breien. Tonteri miste de finale en eindigde uiteindelijk vijftiende.

“We hebben de traditie om het luchtig te houden bij de start. Breien helpt enorm voor die luchtige stemming”, zegt Koskinen al breiend op de persconferentie. Volgens hem is het een leuk Fins ding en betekent het dat er geen onnodig geklets nodig is. Hij zegt ook nog dat meer dan de helft van de Finse delegatie breit in PyeongChang. Dat zou neerkomen op meer dan vijftig atleten.

Vier jaar geleden in Sochi breide het Finse team al naar hartenlust. Het resultaat toen was een gigantische sjaal. Deze keer breien ze een deken voor de pas geboren zoon van de Finse president Sauli Niinistö en zijn vrouw Jenni Haukio. Het is het eerste kind van het koppel dat in 2009 trouwde. Hun zoontje werd geboren op 2 februari. Niinistö heeft nog twee andere kinderen uit een vorig huwelijk. Iedereen naait een klein vierkant en op het einde van de Spelen wordt alles aan elkaar gehangen en vormt het één groot laken. De passie voor breien leverde Finland op dit moment al drie bronzen medailles op.

Finnen bestrijden stress op wel heel opvallende manier in PyeongChang

Finnen bestrijden stress op wel heel opvallende manier in PyeongChang
Foto: REUTERS
Finnen bestrijden stress op wel heel opvallende manier in PyeongChang
Foto: REUTERS