Thierry Neuville aan de leiding halverwege tweede dag Rally van Zweden
Foto: Photo News

Thierry Neuville en corijder Nicolas Gilsoul (Hyundai i20 Coupe WRC) staan na de drie ochtendritten van vrijdag aan de leiding in de Rally van Zweden, de tweede WK-manche. Hij heeft 3.7 seconden voorsprong op zijn Noorse teamgenoot Andreas Mikkelsen (Hyundai i20 Coupe WRC). De Fin Esapekka Lappi (Toyota Yaris WRC) volgt als derde op 5.3 seconden van Neuville.

Ott Tänak begon bijzonder sterk aan de tweede dag van de Rally van Zweden door in de openingsrit meteen de snelste tijd neer te zetten. In de twee daaropvolgende ritten kreeg hij, net als Sébastien Ogier (Ford Fiesta WRC) die als eerste de baan op moest, heel veel last van losliggend sneeuw. Na afloop van de vierde klassementsrit reageerden beide heren bijzonder gefrustreerd. “De organisatoren kunnen de pot op. De laatste zes kilometer moesten we echt ploegen om door de sneeuw te komen. Het is bijzonder unfair om hier als eerste de baan op te moeten”, siste Tänak.

Een heel ander beeld bij Thierry Neuville. De Belg reed de snelste tijd in KP 3 en nam de leiding over van Ott Tänak. In de vierde rit reed Neuville de tweede tijd. “Tijdens de derde rit heb ik van elk moment genoten en reed ik een heel goede tijd. In de vierde rit heb ik het iets voorzichtiger aangepakt. Er ligt heel veel sneeuw op de weg. Hoe meer rijders over het parcours gaan, hoe sneller het zal worden.”

Het voordeel later de weg op te moeten, blijkt uit de stand. Neuville staat aan de leiding met in zijn zog Mikkelsen, die als achtste de baan op ging, en Lappi (Toyota Yaris WRC), die als zevende in actie kwam. Ott Tänak is weggezakt naar de zevende plaats op 19.4 van Neuville. Sébastien Ogier staat zelfs niet eens in de top tien. De Fransman is elfde op 47.7. Kevin Abbring en Pieter Tsjoen (Ford Fiesta R5) staan na vier ritten op de 19e plaats en zijn zesde in WRC2.