‘Bijna helft meer skiongevallen, zieken en autopech’
Foto: AFP

Veel Belgen kozen er door de zware sneeuwval alsnog voor om op wintersport te gaan. Reisbijstandsorganisatie VAB maakte nu al 40 procent meer dossiers aan dan vorig jaar, en dat zowel voor technische als medische bijstand. Bij Europ Assistance is dezelfde trend merkbaar.

VAB-Reisbijstand kreeg in vergelijking met vorig jaar 34 procent meer oproepen binnen voor skiongevallen en moest al 10 procent meer mensen repatriëren per ligtaxi of ambulance.

Er zijn ook 68 procent meer zieken dan vorig jaar in de krokusvakantie. ‘Dat valt te verklaren doordat de krokusvakantie dit jaar een stuk vroeger valt en de griepepidemie volop aan de gang is’, luidt het.

Bovendien leidde het koude weer in de skigebieden op de VAB-alarmcentrale tot 55 procent meer oproepen voor technische problemen. VAB moest een stuk vaker tussenbeide komen voor startproblemen (+88 procent), bandenpech (+61 procent) en motorproblemen (+33 procent).

Oostenrijk minder populair

Oostenrijk heeft duidelijk aan populariteit ingeboet (36 procent van het aantal skiongevallen ten opzichte van 52 procent vorig jaar) maar blijft de populairste wintersportbestemming van de Belgen voor de krokusvakantie. Italië wordt almaar populairder bij wintersporters (20 procent ten opzichte van 16 procent vorig jaar). Frankrijk kent een status quo (29 procent ten opzichte van 27 procent vorig jaar).

Opvallend is ook dat er veel uitstapjes gemaakt zijn korterbij: VAB-reisbijstand kreeg dubbel zoveel oproepen voor pech vanuit Nederland dan vorig jaar. Frankrijk was ook een zeer populaire autobestemming deze krokusvakantie, met 65 procent meer pechgevallen dan vorig jaar.

Ook Europ Assistance merkt een stijging van het aantal ongevallen op de pistes. Woensdag lag dat aantal 25 procent hoger dan vorig jaar. ‘Het eerste weekend van de krokusvakantie was zeer druk, het is duidelijk dat heel wat mensen op skireis vertrokken zijn gezien de goede weeromstandigheden’, luidt het daar. Later vrijdag komt Europ Assistance met gedetailleerde cijfers.