Jorik Hendrickx pakt uit met uitstekende korte kür: “Supertrots”
Foto: BELGA

Kunstschaatser Jorik Hendrickx staat na afloop van zijn korte kür, vrijdag op de Winterspelen in Pyeongchang, op een knappe elfde plaats. “Dit is misschien mijn beste kür ooit”, zei hij met een brede glimlach in de mixed zone van de Gangneung Ice Arena. Hij plaatste zich zo voor de vrije kür, die zaterdag geschaatst wordt.

Hendrickx was na zijn tegenvallende EK vorige maand, waar hij slechts tiende werd, gebrand op revanche. Op de tonen van “Je suis malade”, uitgevoerd door Francesco Di Cello, bracht hij een overtuigende kür. Het leverde de 25-jarige kunstschaatser 84,74 punten op, net onder zijn pr (85,15) en ruim voldoende voor een plaats in de vrije kür van zaterdag met de top 24.

“Alles verliep super, alle sprongen waren er. De inleving was er. Ik heb ervan genoten”, zei Hendrickx. “De training verliep best goed, de opwarming was foutloos, maar dan moet je het nog altijd doen in de kür zelf. Ik ben heel tevreden. Ik denk dat ik niet beter had gekund. Het is mooi om op zo’n moment het beste resultaat neer te zetten. Ik denk dat ik supertrots mag zijn en dat ben ik ook.”

Hendrickx is op weg beter te doen dan in Sochi

Met een degelijke vrije kür moet Hendrickx zeker in staat zijn beter te doen dan vier jaar geleden in Sotsji, toen hij bij zijn olympisch debuut zestiende werd. “Met deze score stond ik in Sotsji vierde of vijfde na de korte kür. Toen had ik 72 punten, nu 84. Dat bewijst dat ik veel progressie heb gemaakt. In de lange kür start iedereen weer vanaf nul. Er kan heel veel goed gaan, maar er kunnen ook dingen mislopen. Ik moet gewoon de focus houden.”

In de strijd om de medailles lijkt het tussen de Japanse titelverdediger Yuzuru Hanyu (111.68) - pas terug uit blessure -, de Spaanse Europese kampioen Javier Fernandez (107.58), de Japanner Shoma Uno (104.17) en de Chinees Jin Boyang (103.32) te gaan. De overige deelnemers kwamen niet boven de grens van honderd punten. Olympisch vicekampioen Patrick Chan is pas zesde, bronzenmedaillewinnaar Denis Ten is zelfs uitgeschakeld.