Frankrijk moet gehandicapte man 6,4 miljoen euro betalen
Themabeeld Foto: Herman Ricour

Frankrijk moet 6,4 miljoen euro schadevergoeding betalen aan een man, die sinds zijn onterechte arrestatie zwaar gehandicapt is. Dat heeft het Europees Hof voor de Mensenrechten beslist in een donderdag gepubliceerd vonnis.

Abdelkader Ghedir was in november 2004 door veiligheidspersoneel van de Franse spoorwegmaatschappij SNCF in een treinstation in een voorstad van Parijs opgepakt. Hij werd er ten onrechte van verdacht stenen naar treinen te hebben gegooid. De man werd tegen de grond gewerkt en kreeg handboeien om.

De politie voerde hem af, maar de man belandde dezelfde avond nog in coma. Hij werd naar een ziekenhuis gebracht, waar men zware hersenschade vaststelde. Ghedir is nu op een rolstoel aangewezen en heeft hulp nodig.

De rechters in Straatsburg oordeelden dat de Franse autoriteiten geen geloofwaardige argumenten hebben aangereikt om te stellen dat de verwondingen van voor de arrestatie dateerden. Frankrijk heeft derhalve artikel 3 van het Europees Verdrag van de Rechten van de Mens overtreden: een verbod op onmenselijke behandeling.