Mattis: ‘Turkije moet opnieuw focussen op strijd tegen IS’
Jim Mattis en zijn Turkse ambtgenoot Nurettin Canikli in Brussel. Foto: EPA-EFE

Turkije moet zich opnieuw focussen op de strijd tegen terreurgroep Islamitische Staat (IS). Daartoe heeft de Amerikaanse minister van Defensie Jim Mattis opgeroepen. De Turkse militaire operaties in het noorden van Syrië tegen Koerdische troepen hebben de spanningen tussen de Navo-bondgenoten doen oplopen. De VS steunen die Koerdische troepen en hebben zelf militairen in het gebied.

Mattis ontmoette zijn Turkse ambtgenoot Nurettin Canikli woensdag in Brussel, in de marge van de Navo-vergadering van de ministers van Defensie. Hij riep Turkije op tot een ‘hernieuwde focus op de campagne om IS te verslaan, en te verhinderen dat een overblijfsel van de terroristische organisatie zich opnieuw in Syrië kan vestigen’, aldus het Pentagon vanmorgen in een persbericht.

Beide ministers hebben geen verklaring afgelegd na hun ontmoeting bij de Navo. Volgens het persbericht erkende Mattis ‘de legitimiteit van de dreiging die terroristische organisaties betekenen voor de Turkse nationale veiligheid’. Hij besprak echter ook de ‘complexe veiligheidssituatie in Syrië en het gevaar dat een heropleving van IS zou betekenen voor alle bondgenoten binnen de Navo’. Beide landen zijn het eens om hun militaire samenwerking voort te zetten.

Breidt Turkije operatie tegen Koerden uit?

Ook binnen de Navo zelf is de Turkse militaire operatie in het noorden van Syrië aan bod gekomen. Secretaris-generaal Jens Stoltenberg herhaalde tijdens twee persconferenties op het hoofdkwartier in Brussel dat Turkije zich terecht zorgen maakt over de veiligheidssituatie, maar dat ze die kwestie ‘proportioneel en berekend’ moeten aanpakken. Nog volgens Stoltenberg heeft Turkije de verdragsorganisatie vorige week een stand van zaken gegeven over de operatie Olijftak. Hij verwacht dat Ankara dat zal blijven doen.

Turkije dreigde ermee het offensief in de regio Afrin uit te breiden naar Manbij, dat ook onder controle is van de Koerdische Volksbeschermingseenheden (YPG). De strategische stad Manbij ligt op een honderdtal kilometer ten oosten van Afrin. Op 20 januari lanceerde Ankara daar de operatie tegen de YPG.

Tillerson ontmoet Erdogan

Ankara beschouwt de YPG als terroristisch, maar die militie krijgt de steun van Washington en is een bondgenoot van de internationale coalitie in de strijd tegen IS. Turkije waarschuwde de daar gelegerde Amerikaanse militairen om niet tussenbeide te komen. Washington zelf zegt geen plannen te hebben die troepen terug te trekken.

Volgens Turkije is de YPG-militie de tak van de Koerdische Arbeiderspartij (PKK) in Syrië. Die partij is als ‘terroristisch’ bestempeld door Turkije en zijn westerse bondgenoten.

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Rex Tillerson brengt donderdag en vrijdag een bezoek aan Turkije. Hij dineert er donderdag met de president Recep Tayyip Erdogan. Vrijdag ontmoet hij zijn ambtsgenoot Mevlüt Cavusoglu. Amerikaanse functionarissen verwachten moeilijke gesprekken.