Leven op grote voet is geen uitzondering meer
Foto: istock/getty
Bij schoenen Torfs staan pumps tot maat 43 in de rekken, maar dat is niet altijd zo geweest. ‘Vier jaar geleden hebben we het assortiment uitgebreid omdat de vraag zo aanzienlijk was’, zegt directeur Wouter Torfs.

Voor de heren gaat de keuze bij Torfs tot maat 50. Dat is ook zo voor de handgemaakte schoenen van het Belgische merk Ambiorix, zegt directeur Peter Vavedin. ‘Enkele jaren geleden was 42 nog de meest verkochte maat, vandaag is dat 43.’ En intussen blijven de kleine maatjes soms staan, zelfs tijdens de solden, merken ze bij Schoenen Moernaut. ‘In sommige reeksen kopen we de kleinste maten zelfs niet meer aan’, zegt zaakvoerder Evert De Bruycker.

Onze voeten zijn groter dan die van ­vorige generaties. ‘Europese vrouwen hadden in 1995 gemiddeld maat 37,5. Nu is dat 39’, zegt podoloog Philip Roosen, professor aan de vakgroep Revalidatiewetenschappen (UGent).

‘Een Britse studie wijst zelfs uit dat onze voeten gemiddeld twee maten groter zijn. Bij mannen ging het van 41 naar 43. We worden almaar langer. Dan is het maar goed dat onze voeten meegroeien. Niet dat we anders zouden omvallen, maar te kleine voeten bemoei­lijken wel het voortbewegen.’