Hoe bepalend is de plek in het gezin?
De pasgeboren zoon van Prins William en Kate Middleton is de vijfde in de rij voor de troonopvolging...
De Britse Jerry Rice in actie, in het omstreden pak. Andy Wong/ap
Een aantal skeleton-atleten, onder wie Kim Meylemans, diende een klacht in tegen de Britse deelnemers. Hun pak zou de grenzen van het toelaatbare overschrijden.
De Britse Jerry Rice in actie, in het omstreden pak. Andy Wong/ap
Een aantal skeleton-atleten, onder wie Kim Meylemans, diende een klacht in tegen de Britse deelnemers. Hun pak zou de grenzen van het toelaatbare overschrijden.
Olympische Winterspelen
PyeongchangIn (winter)sporten waar duizendsten van een seconde over goud, zilver, brons of nougatbollen beslissen, gaat het over ‘marginal gains’. Gaat er een belletje rinkelen? De leuze van wielerploeg Sky, die altijd een stapje voor is op de rest. Gisteren zat bij het skeleton het spel op het wagen: de Belgische Kim Meylemans en co. dienden een klacht in tegen de Britse, al dan niet legale pakken. Want waar stopt inventieve wetenschap en begint technologische doping?
‘Plots begonnen die Britten tegen elkaar te schreeuwen. Een Britse coach die voor de Nederlandse skeletonfederatie werkt, stond tegen de Engelse coaches te brullen. Ho, wat is dat hier? dacht ik.’
Ja, Kim Meylemans had ook wel gezien dat de Britse skeletonatletes – met je buik op een slee naar beneden sjezen – verduiveld sneller gaan dan tijdens het seizoen. Dat gold zowel voor olympisch kampioene Lizzy Yarnold en Laura Deas bij de vrouwen als voor Dom Parsons bij de mannen. ‘Het hele seizoen waren die Britten nergens, nu steken ze er plots met kop en schouders bovenuit’, klonk het bij Meylemans. Geen haar op haar hoofd dat eraan dacht dat het misschien aan de pakken zou kunnen liggen. ‘Maar toen wees de Britse coach van de Nederlanders erop dat de Britten een ander pak droegen. Mij was het niet eens opgevallen dat het een ander was. Tot ik een foto iets gedetailleerder bekeek: ofwel zit er in ofwel onder het pak een soort spoiler. Ze claimen dat ze zo meer dan een seconde per rit kunnen winnen. Tja, dat is zot.’
De bobbeltjes van Froome
‘Het hele seizoen waren de Britten nergens, nu steken ze erbovenuit’ Kim Meylemans Belgische skeletonatlete
Flashback naar de Ronde van Frankrijk 2017. In de proloog vlammen de vier tempobeulen van Sky – Froome, Thomas, Kiryienka en Kwiatkowski – allen naar een toptienplaats. Met een tijdritpak met op de armen en schouders stroken met bobbeltjes. Om dat hele gebeuren in vier woorden samen te vatten: opschudding, sensatie, oneerlijk en onreglementair. Alhoewel: ja, er was opschudding en sensatie. Maar of de stroken met bobbeltjes onreglementair waren? Neen. Die stroken – die de luchtweerstand verminderen – waren een zoveelste handige vondst van Sky, dat altijd koketteert met ‘marginal gains’ (ofwel: minimale winsten). Gecontesteerd? Zeker. Toegelaten? Ook.
Voor de goede orde: de skeletonpakken van gisteren hebben niets te maken met Sky, maar hebben wél een link met het baanwielrennen. Ze werden ontwikkeld door het bedrijf TotalSim en het English Institute of Sport, dat sinds de Olympische Spelen van 2008 ook de pakken van de Britse baanwielrenners ontwerpt. Dat jaar pakten de Britten maar liefst zestien pistemedailles in Peking. En ook in 2012 in Londen en 2016 in Rio was de oogst niet gering met telkens twaalf stuks.
Waarom niet iedereen dan met die vondsten komt aanzetten? ‘Landen met het meeste geld, kunnen het meest experimenteren, materiaal testen enzovoort’, stelt Meylemans. ‘Het is ook een algemeen probleem in de wintersport. Niet alleen in het skeleton maar ook in het skiën, biatlon… Als klein land kun je daar weinig tegen doen.’
Zoals in het zwemmen
Dat klopt, maar helaas voor Meylemans worden al deze praktijken pas als technologische doping beschouwd als er niet volgens de regels van de kunst wordt gespeeld. En net daar begint de dunne lijn tussen topsport als wetenschap – tussen weten wat er in de reglementen staat en het creatief toepassen ervan – en tussen technologische doping, hightechvondsten die niet zijn toegelaten.
Het bekendste voorbeeld van hoe het niét moet, is het beruchte LZR Racer-zwempak van Speedo, dat ontworpen werd voor de Spelen van Peking 2008. Nanodeeltjes stootten niet alleen het water af, ze sloten ook de omliggende lucht in, zodat zwemmers meer op het water dreven. De LZR-zwemmers braken dat jaar 168 records. Twee jaar later werden de pakken verboden omdat ze aanzien werden als technologische doping. Dat kun je zwempakkenproducenten niet aanwrijven, wél de internationale zwemfederatie. Die had destijds geen duidelijke regels over wat kon en niet kon. Er waren bijvoorbeeld geen enkele restricties over de dikte van de pakken of over het drijfvermogen en dus ontwierp elke producent naar hartenlust ‘het snelste zwempak ter wereld’.
Die regels zijn er nu wel, net als in het skeleton. ‘Bij onze pakken is het simpel: er mag niets, gewoon textiel zonder spoilers, zonder coating enzovoort’, aldus Meylemans. ‘Een spoiler is illegaal en daarom dienden we met enkele landen samen een klacht in.’
Een 5-0-achterstand
Het probleem is echter dat elke internationale sportfederatie zelf haar regels moet opstellen over het materiaal en de kledij en autonoom beslist of een vernieuwing toegelaten is of niet. ‘Maar onze internationale federatie is niet echt daadkrachtig’, vindt Meylemans. ‘Al een geluk dat we het nu zagen dat de Britten die pakken droegen. Ik hoop maar dat ze er ook andere bij hebben, anders kan het hier wel nog wat worden. En stel dat hun nieuwe pakken toch worden toegelaten, dan zullen wij dat gewoon aanvaarden. Al zal ik dan het gevoel hebben alsof ik met een 5-0-achterstand aan een voetbalmatch moet beginnen. Let op: ik praat nog met de Engelse olympiërs, want hen treft geen schuld. Als ik het zogezegd beste skeletonpak ter wereld kreeg, ik zou het ook dragen.’
De sensoren van
de Nederlandse shorttrackers
Samsung, van origine Zuid-Koreaans, ontwikkelde voor de Nederlandse shorttrackers een SmartSuit. Vijf sensoren meten in real time hoe laag de shorttrackers tegen het ijs zitten, millimeters maken daar een verschil. De coach kan via zijn smartphone een signaal sturen dat zijn schaatsers nog iets lager moeten kruipen. Zij voelen dat signaal meteen op hun pols. ‘Voor elk gedeelte van een koers bestaat er een ideale houding, dan helpen die sensoren uiteraard’, zegt de Belgische shorttracker Ward Petré.
Detail: de pakken zijn alleen toegelaten om te trainen, in een wedstrijd werden ze verboden door de shorttrackfederatie.
De ski’s op veren van Tessa Worley
De Française Tessa Worley skiet op ski’s met een speciale vering. Normaal kunnen alle Franse skiërs die worden gesponsord door Rossignol van de technologie gebruikmaken. Maar Worley is de enige die het aandurft, want de latten zijn moeilijker om beheerst mee te skiën. ‘Alsof je op een soort trampoline skiet’, zo voelt ze het zelf aan. Het resultaat is wel dat de ski’s minder vibreren en Worley vooral in de bochten minder snelheid verliest.
Weg met het ventilatiegat van
de Amerikaanse snelschaatsers
In Sotsji 2014 hadden de Amerikaanse snelschaatsers het ‘snelste schaatspak ter wereld’. De Mach 39, dat mee ontwikkeld werd door een vliegtuigbouwer, had een opvallend ventilatiegat op de rug. Een flop, want door de luchtstroming vertraagde het net. In Pyeongchang hebben ze het gat achterwege gelaten. Nu rijden Shani Davis en co. rond met strips op de benen, wat iets ruwer aanvoelt. Honderden uren windtunneltests gingen eraan vooraf. Bovendien simuleerden de Amerikanen op de schaatsbaan in Milwaukee exact dezelfde lichte bries geproduceerd door de ventilatoren in de schaatshal in Pyeongchang. (hjb)
Bart Swings
Snelschaatsen 10 km
Vanaf 12 uur
Omdat hij werd opgevist als eerste reserve, moet hij als eerste van de zes duo’s rijden, tegen een Japanner die hem normaal gezien niet kan pushen. Een serieus nadeel om 10 kilometer, mentaal zwaar, de facto alleen te rijden.
Michael Rösch en Florent Claude
Biatlon, 20 km individueel
Vanaf 12.20 uur
De zwaarste proef voor Rösch, die 23ste in de tussenstand staat. Normaal gezien eindigt hier zijn eerste Olympische Spelen voor België.
Florent Claude staat 57ste in de tussenstand, na deze proef zitten zijn eerste Spelen voor België er normaal gezien op.
Jorik Hendrickx
Kunstschaatsen, korte kür
Vrijdag vanaf 2 uur
Als Jorik Hendrickx zijn elegantie van normaal uit zijn schaatsen tovert, staat hij bij de 24 besten die naar de finale mogen.
Kim Vanreusel en Marjolein Decroix
Alpineskiën
Vrijdag vanaf 2.15 uur
De skiwedstrijden zijn deze week al danig in de war gestuurd door de wind, maar dat verandert niets aan de medaillekansen. De Belgische maken geen kans tegen het internationale skigeweld.