PVDA wil ‘stad zonder schoorstenen’
Foto: pol de wilde - corelio

In de aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen stelt de extreemlinkse PVDA haar ambitieuze klimaatplannen voor. Tegen 2040 moet de stad Antwerpen volledig klimaatneutraal zijn. De partij neemt daarbij vooral de Antwerpse havenbedrijven in het vizier.

Schone lucht wordt één van de belangrijkste verkiezingsthema’s bij de gemeenteraadsverkiezingen in Antwerpen. Ook de Antwerpse oppositiepartij PVDA kon dus niet achterblijven. Vanmorgen stelden ze een ambitieuze klimaatvisie voor, met als grootste uitdaging: de aanpak van de Antwerpse havenbedrijven.

‘Amper een vijfde van de uitstoot van de broeikasgassen op het Antwerpse grondgebied komt uit de stad zelf. De overgrote meerderheid is op conto te schrijven van voornamelijk grote multinationals in de haven, enorme bedrijven die stuk voor stuk buiten de huidige klimaatplannen van het stadsbestuur vallen’, zo schrijft PVDA in een uitgewerkte klimaatvisie van 17 pagina’s.

Groene jobs

Volgens PVDA ‘hoeft het niet te verbazen dat de multinationals in de haven tot de laatste druppel olie in de fossiele industrie zullen blijven investeren, terwijl de groene technologie intussen grote sprongen vooruit maakt’. Investeren in groene jobs is volgens de partij de enige weg vooruit. ‘Als het klimaatbeleid in Antwerpen niet verandert, duurt het tot het jaar 2700 voor de stad geen broeikasgassen meer uitstoot. Wij gaan voor een klimaatneutraal Antwerpen tegen 2040’, zegt woordvoerder Jos D’Haese.

Haven als stookketel

PVDA heeft daarvoor een aantal opvallende maatregelen in petto. Zo zou stad Antwerpen onder meer alle daken van de havenmagazijnen volledig moeten bedekken met zonnepanelen. De industriële restwarmte uit de haven moet dan weer gebruikt worden om de hele stad te verwarmen. ‘Zo komt een stad zonder schoorstenen in het vizier’, zegt D’Haese. ‘De haven moet de duurzame stookketel van de stad worden.’