Politieman die niet wou schieten krijgt 175.000 dollar
Themabeeld Amerikaanse politie Foto: AFP

Een lokale politieagent uit West-Virginia, in het oosten van de VS, die ontslagen werd omdat hij een gewapende, zwarte verdachte weigerde neer te schieten, ontvangt 175.000 schadevergoeding vanwege ongerechtvaardigd ontslag.

De Organisatie voor de Verdediging van Burgerrechten (ACLU) van West-Virginia maakte maandag bekend dat de stad Weirton, waar de politieagent werkte, een minnelijke schikking sloot van 175.000 dollar met de politieagent, om een proces te vermijden.

Op 6 mei 2016 moest Stephen Mader, een vroegere soldaat, tussenbeide komen in een echtelijke ruzie. Toen de blanke politieman van 27 jaar aankwam, zag hij de ‘zichtbaar ontredderde’ verdachte R.J. Williams met zijn armen op zijn rug, zegt ACLU.

Vuurwapen

Mader vroeg hem zijn handen te laten zien, waarna de man gehoorzaamde en hij toonde dat hij een vuurwapen had. De politieman vroeg hem zijn wapen weg te gooien, wat de verdachte weigerde te doen. In de plaats daarvan vroeg hij op hem te schieten, zegt ACLU, die de politieman in de procedure begeleidde.

‘In plaats van te schieten, gebruikte Mader zijn militaire training en probeerde hij de situatie te kalmeren’, zegt ACLU. ‘Hij praatte rustiger, keek Williams in de ogen en zei hem: ‘Ik ga niet op je schieten, broer, ik ga niet op je schieten’.’

Maar terwijl Mader onderhandelde met de verdachte, kwamen er twee andere politieagenten aan. R.J. Williams richtte zijn wapen naar een van hen, die hem ter plekke vier keer beschoot en hem doodde. Het wapen van de verdachte bleek niet geladen.

De politieke verantwoordelijken van de stad Weirton beschuldigden Mader ervan ‘ter plaatse verstijfd te zijn’, een van de redenen waarom hij werd ontslagen. De politieman die Williams doodschoot, werd niet vervolgd.