Wat hebt u gemist op de Winterspelen? Een ‘shockerend’ eerste dopinggeval, tweede 17-jarige sensatie en bronzen koppel
Chloe Kim. Foto: Photo News

Op de Winterspelen in Pyeongchang zijn ze vannacht Belgische tijd aan dag vier begonnen. Die startte echter in mineur met een eerste dopinggeval. Al maakte een nieuwe 17-jarige sensatie in het snowboarden veel goed met een legendarische score.

Positieve shorttracker

Kei Saito testte positief bij een controle buiten competitie, aldus het TAS. De controle vond volgens het Japans olympisch comité plaats op 4 februari in het olympisch dorp. Er werden zowel in het A- als het B-staal sporen van acetazolamide teruggevonden, dat is een middel dat dopinggebruik kan maskeren. Saito aanvaardde een voorlopige schorsing en verliet het olympisch dorp. De antidopingdivisie van het TAS zal na de Spelen een definitieve uitspraak doen over de zaak.

In een persbericht ontkent Saito bewust doping gebruikt te hebben. ‘Ik ben in shock’, aldus de Japanner. ‘Nooit heb ik doping overwogen. Ik moet dit middel onbewust genomen hebben, dit moet per ongeluk gebeurd zijn. Ik zal vechten om mijn onschuld te bewijzen.’

De shorttracker is reserve bij het Japanse 5.000m-aflossingsteam en is de eerste Japanner die op een editie van de Winterspelen tegen de dopinglamp loopt.

Wat hebt u gemist op de Winterspelen? Een ‘shockerend’ eerste dopinggeval, tweede 17-jarige sensatie en bronzen koppel
Kei Saito. Foto: BELGAIMAGE

17-jarige snowboardsensatie (deel twee)

De Amerikaanse snowboardster Chloe Kim heeft dinsdag de gouden medaille veroverd in de halfpipecompetitie op de Olympische Winterspelen in het Zuid-Koreaanse Pyeongchang.

In haar beste van drie runs sprokkelde topfavoriete Kim, die Zuid-Koreaanse roots heeft, 98.25 punten dankzij onder meer een back-to-back 1080. Daarmee ging ze de Chinese Liu Jiayu (89.75 ptn) en de Amerikaanse Arielle Gold (85.75 ptn) voor. Ook de op één na beste run van Kim, goed voor 93.75 punten, zou voldoende zijn voor de olympische titel.

Met Chloe Kim, die in de kwalificaties al indruk had gemaakt met runs van 95.50 en 91.50 punten, wint een tweede 17-jarige in Pyeongchang goud in het snowboarden. Zondag kroonde de eveneens piepjonge Amerikaan Redmond Gerard zich tot olympisch kampioen in de slopestylecompetitie.

Wat hebt u gemist op de Winterspelen? Een ‘shockerend’ eerste dopinggeval, tweede 17-jarige sensatie en bronzen koppel
Chloe Kim. Foto: EPA-EFE

Duitser leidt ingekorte afdaling combiné

De Duitser Thomas Dressen staat halfweg de olympische combiné aan de leiding op de Winterspelen in Pyeongchang. Hij zette dinsdag de beste tijd neer in de afdaling.

 

Dressen klokte een tijd van 1:19.24 in het Jeongseon Alpine Centre. Daarmee was hij zeven honderdsten sneller dan de Noor Aksel Lund Svindal. De Oostenrijker Matthias Mayer, de uittredende olympische kampioen in de afdaling, liet op dertien honderdsten de derde chrono optekenen. Slalomspecialisten Alexis Pinturault (tiende op 1.04) en Marcel Hirscher (twaalfde op 1.32) wisten de schade te beperken.

 

Wegens de winderige omstandigheden werd de afdaling met 200 meter ingekort en werden de sprongen grotendeels weggelaten. Om het evenwicht tussen de afdaling- en slalomspecialisten te bewaren, zal de slalom (vanaf 7u) tien poortjes minder tellen.

Met de combiné bij de mannen wordt dinsdag de eerste discipline alpijnse ski afgewerkt op deze Winterspelen. Eerder konden de afdaling bij de mannen en de reuzenslalom bij de vrouwen niet plaatsvinden wegens hevige wind. Beide nummers werden uitgesteld tot donderdag.

Brons koppel

De olympische atleten uit Rusland hebben dinsdag de bronzen medaille behaald in het curling dubbel gemengd op de Olympische Winterspelen in het Zuid-Koreaanse Pyeongchang. In de wedstrijd om de derde plaats wonnen Anastasia Bryzgalova en Aleksandr Krushelnitckii, sinds juni een getrouwd koppel, met 8-4 van de Noren Kristin Skaslien en Magnus Nedregotten.

Voor het eerst treden op de Spelen curlingteams met een man en een vrouw aan. In de finale nemen Canada en wereldkampioen Zwitserland het later op de dag tegen elkaar op om het goud.

Wat hebt u gemist op de Winterspelen? Een ‘shockerend’ eerste dopinggeval, tweede 17-jarige sensatie en bronzen koppel
Foto: Photo News