‘Ihsane sterft voor mij nog elke dag. Vandaag zag ik hem weer leven’
Ihsane Jarfi (33) werd gemarteld en vermoord. Voor de kick en omdat hij homo was. Milo Rau (NTGent) ...
Na prostitutieschandaal
De directeur van de internationale programma’s van Oxfam neemt ontslag uit schaamte om het seksschandaal in Haïti en Tsjaad. De Europese Commissie dreigt de geldkraan dicht te draaien.
Na prostitutieschandaal
De directeur van de internationale programma’s van Oxfam neemt ontslag uit schaamte om het seksschandaal in Haïti en Tsjaad. De Europese Commissie dreigt de geldkraan dicht te draaien.
BrusselPenny Lawrence is triest en voelt plaatsvervangende schaamte voor het gedrag van werknemers van Oxfam in Haïti en in Tsjaad. Die hadden daar als ontwikkelingswerkers betaalde seks met lokale prostituees. Lawrence is de adjunct-directeur van Oxfam in Groot-Brittannië en wil de volledige verantwoordelijkheid opnemen voor het recente seksschandaal.
AFP
Mark Goldring, de ceo van Oxfam in Groot-Brittannië, bedankt Lawrence voor haar inzet en voegt eraan toe dat hij ‘diep respect’ heeft voor haar beslissing. Penny Lawrence ging twaalf jaar geleden voor Oxfam Groot-Brittannië werken als de directeur van de internationale programma’s. Ze gaf leiding aan teams in zestig landen.
In een mededeling stelt Lawrence dat er bezorgdheid was ontstaan over het gedrag van het personeel in Tsjaad en in Haïti, en dat de organisatie niet in staat bleek om daar adequaat op te reageren. ‘Het is nu duidelijk dat die aantijgingen – waaronder bezoeken aan prostituees – sloegen op de landendirecteur en op leden van zijn team in Tsjaad – en dat hij daarna toch nog naar Haïti is kunnen verhuizen.’ De man in kwestie was de Belg Roland van Hauwermeiren. Er kwam een intern onderzoek en Van Hauwermeiren mocht van Oxfam zelf ontslag nemen.
Ngo houdt vol dat ze niet geprobeerd heeft om affaire toe te dekken
De ngo houdt vol dat ze niet geprobeerd heeft om de affaire toe te dekken, maar de crisis is groot. Oxfam had een moeilijke ontmoeting met de Britse minister van Ontwikkelingssamenwerking om te voorkomen dat de regering de subsidiekraan dichtdraait.
Intussen spreekt ook de Europese Commissie dreigende taal. De Commissie verwacht van Oxfam volledige transparantie en waarschuwt bereid te zijn geld in te houden voor ‘elke partner die niet in staat is om hoge ethische normen na te leven’. In 2011 ontving Oxfam voor zijn programma in Haïti 1,7 miljoen euro aan Europese hulp. (iro)