KV Oostende wordt pas over 5 jaar echt verkocht
Callant en Coucke Foto: pn
Marc Coucke en Peter Callant zetten een constructie op waarbij Callant KV Oostende over vijf jaar weer verkoopt. Coucke passeert dan pas echt langs de kassa. Vraag is of de voetbalbond akkoord zal gaan met dat plan.

Veel waarnemers vonden het vorige donderdag,  bij de voorstelling van de verkoop van  KV Oostende,  weinig waarschijnlijk  dat de gepresenteerde koper – de West-Vlaamse verzekeringsmakelaar Peter Callant – in staat was de koopsom op te hoesten. Het vermoeden bestond dat er  een bijzondere constructie was opgezet. Marc Coucke wilde volgens onze informatie 15 miljoen euro voor de aandelen van de kustploeg, een bedrag  dat  Callant onmogelijk kon betalen.  

Coucke  moest – nadat hij Anderlecht had gekocht – zijn KVO-aandelen afstoten omdat hij volgens het reglement van de Belgische Voetbalbond geen eigenaar kan zijn van twee voetbalclubs in eerste klasse. Dit houdt immers een risico op competitievervalsing in.

De tijd die Coucke had om een koper te vinden, was erg beperkt. Daardoor kwam de constructie met zijn oude vriend Peter Callant, een fervente sportfan, tot stand. Coucke vond dat Callant het juiste profiel had om voorzitter van KVO te worden, alleen ontbrak het de verzekeringsmakelaar aan financiële armslag.  Het schema dat Coucke en Callant hebben afgesproken, gaat ervan uit dat Callant KVO over vijf jaar verkoopt. Het geld dat dan binnenkomt, komt in de portemonnee van Marc Coucke terecht.

Bankleningen

Ook voor het geld dat Coucke nog te goed heeft van de kustploeg is een oplossing uitgedacht. Het gaat om allerlei uitgaven en investeringen die Coucke betaald heeft voor de club en die een schuld van KVO aan Couckes vennootschappen Alychlo en Mylecke vormen. Het plan is om die schulden te laten omzetten in bankleningen.

Het voordeel van zo’n bank­krediet is dat Coucke tegenover de Belgische Voetbalbond kan stellen dat hij alvast via de kredieten geen druk meer kan uitoefenen als schuldeiser van KV Oostende. De vraag is of de banken bereid zullen zijn om KVO bankleningen te geven zonder stevige waarborg van Coucke zelf. In het verleden is hij ook weleens te optimistisch geweest op dat vlak.

De afgelopen drie tot vier jaar investeerde Coucke, los van het voetbalstadion, zo’n 30 miljoen euro in KVO, voornamelijk in de spelerskern. Op 31 december 2017 was sprake van 26,8 miljoen euro schulden van KVO aan Coucke.  Voor transfers had KVO op die datum  wel nog 12,2 miljoen euro te goed van andere clubs. Dat betekent  dus een nettoschuld   van 14,6 miljoen euro. Oostende verwacht vrij snel een groot deel van die spelerstegoeden te kunnen innen, waardoor het bedrag dat in bankkredieten moet worden omgezet  beheersbaar is.

Voetbalstadion

Het voetbalstadion ten slotte, een investering van 20 miljoen euro, blijft eigendom van Coucke. Hij verhuurt het aan KV Oostende voor  800.000 euro per jaar.

De vraag is of de Voetbalbond groen licht zal geven voor de tussen Callant en Coucke opgezette verkoopconstructie. Een belangrijke kwestie is wie het financiële risico draagt als  de beoogde doorverkoop over vijf jaar weinig oplevert. Coucke hoopt in totaal 30 miljoen euro te vangen, de helft via de aandelen, de andere helft via terugbetaling van schulden. Dat zou hem moeten toelaten om met winst uit KVO te stappen. Op Coucke na geloven weinigen dat dit een haalbare piste is. En Callant? Volgens insiders is zijn rol   beperkt ‘tot het spelen van een goede voorzitter’.