Oekraïne heeft maandag Mikheil Saakasjvili, de Georgische ex-president die het tot oppositiepoliticus in Oekraïne schopte, het land uitgezet. De statenloze Saakasjvili is op een vlucht naar Polen gezet; vanuit dat land zou hij in september Oekraïne illegaal binnengekomen zijn.

Eerder maandag was de omstreden politicus, die zowel zijn Georgisch als zijn Oekraïens staatsburgerschap ingetrokken zag, in een restaurant in Kiev opgepakt. Saakasjvili werd uitgewezen ‘omdat hij zich illegaal op Oekraïens grondgebied bevond’, luidde het in een communiqué van de grenswacht.

Warschau meldde maandagavond Saakasjvili te hebben toegelaten omdat hij ‘met een EU-onderdane is getrouwd’. De voormalige Georgische president is getrouwd met de Nederlandse Sandra Roelofs.

In december was Saakasjvili, die zich in Oekraïne probeert te ontpoppen als dé oppositieleider tegen het ‘corrupte en frauduleuze’ regime van president Petro Porosjenko, reeds opgepakt. Hij werd echter nog door aanhangers bevrijd uit de wagen die hem naar de gevangenis transporteerde. Kort daarna werd hij veroordeeld tot huisarrest. Dat is inmiddels verlopen.

Het openbaar ministerie in Kiev beschuldigt de staatloze, pro-Amerikaanse politicus ervan, regimevijandige demonstraties te houden met financiële hulp van de bij de staatsgreep van 2014 afgezette president Viktor Janoekovitsj.

De aanhang van Saakasjvili reageerde woedend en kwam maandagavond al de straat op in Kiev.